Αχτσιόγλου: Η μείωση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, έφερε το πλεόνασμα

Στην ομιλία της στη Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η υπουργός Εργασίας, , Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στην προέλευση του πλεονάσματος, τονίζοντας ότι η

η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται «στην αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές των μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας», «στην αύξηση των εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τις ρυθμίσεις οφειλών, μέσω και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΚΕΑΟ» και «στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω της εκκαθάρισης του μητρώου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και της ταχύτερης έκδοσης συντάξεων με αποτέλεσμα τη μείωση των αναδρομικών ποσών».

 

Σύμφωνα με την υπουργό, τα ανωτέρω οδήγησαν σε θετική απόκλιση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ ύψους άνω του 1,1 δις ευρώ, έναντι του στόχου.

 

 

Αχτσιόγλου: Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν υπογράψει πλεονάσματα 6%

 

Στη συνέχεια, απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ότι «Μας καταγγέλλετε για υφεσιακή σύλληψη και εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, όταν είχατε συμφωνήσει σε πολύ υψηλότερους στόχους, τους οποίους μάλιστα δεν επιτυγχάνατε».

 

Η υπουργός εξήγησε, «όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 (ν. 3985/2011), το οποίο υπέγραψε και ο κ. Βενιζέλος, «Το μείγμα πολιτικών της Κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία από το 2014 και μετά πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως άνω του 6% του ΑΕΠ».  Μάλιστα, «στη συνέχεια, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συμφώνησε σε δημοσιονομικούς στόχους 4,2% και 4,5% για τα έτη 2016 και 2017 αντιστοίχως, τα οποία η παρούσα Κυβέρνηση μείωσε σε 0,5% και 1,75%».

 

 

 

Σχετικά με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στη Βουλή, απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ότι «μας κατηγορείτε για κακή νομοθέτηση και μη εξειδίκευση των προϋποθέσεων για τον καθορισμό των δικαιούχων.

Καταθέτουμε νομοτεχνική βελτίωση με σκοπό τον εξειδίκευση των ως άνω παραμέτρων, ιδίως των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των δικαιούχων».

 

Ωστόσο, συνέχισε η κυρία Αχτσιόγλου, «επειδή η κριτική έχει και τα όριά της, στο πλαίσιο διανομής κοινωνικού μερίσματος το 2014, η σχετική διάταξη που έφερε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ν. 4254/2014) είχε ως εξής: «Διατίθεται ποσό τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (450.000.000) ευρώ από το Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης έτους 2013 για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών και οικογενειών με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση της περίπτωσης 3 της παρούσας». Ήταν αυτή η ρύθμιση αόριστη ή όχι;».

 

Τέλος, στα βασικά σημεία της τοποθέτησης, της υπουργού, είναι και η αναφορά που έκανε για  την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας.  Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «παρά τα όσα ψευδώς υποστηρίχθηκαν στη Βουλή, ουδεμία δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί για την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας. Η επιστροφή  των εν λόγω ποσών για την περίοδο 2012-2016, είναι αμιγώς πολιτική απόφαση, η οποία ποτέ δεν ελήφθη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή