«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ»
Την έναρξη της προεκλογικής «μάχης» από το «κάστρο» της Κρήτης ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνοντας το βασικό δίλημμα της κάλπης.
«Θα ξεμπερδέψουμε από το παλιό που μας έριξε στα βράχια ή θα γυρίσουμε πίσω ολοταχώς στο παρελθόν;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Ανώγεια Ρεθύμνου και συνέχισε λέγοντας ότι στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν «το πιο παλιό από το παλιό, δεν είναι ο μεσαίος χώρος». Στο ίδιο μήκος κύματος κάλεσε όσους βρέθηκαν στην ανοικτή συγκέντρωση, να μην το βάλουν κάτω. «Σε τούτο τον τόπο να μην θάψουμε την ελπίδα που προσπάθησε να ανατείλει», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι μπορεί οι ίδιοι να είχαν την αυταπάτη ότι η δύναμη του δίκιου είναι πιο δυνατή από τη δύναμη το χρήματος, αλλά δεν έταξαν άλλα γνωρίζοντας ότι θα κάνουν άλλα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στη συμφωνία και υπογράμμισε ότι «είναι στο χέρι μας να απεγκλωβιστούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά όπως διευκρίνισε θα δώσουμε μάχες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, περιέγραψε ότι «όταν βρεθήκαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, κάναμε την επιλογή να σταθούμε όρθιοι». Επεσήμανε ότι δεν «δεν λυγίσαμε, δεν συμβιβαστήκαμε», και δήλωσε περήφανος ότι «δώσαμε αυτήν τη μάχη και βρεθήκαμε μπροστά, υποστηρίζοντας το δίκιο του ελληνικού λαού».Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχέδιο που είχε ετοιμαστεί από καιρό, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, με στόχο να παγιδευτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα. Όπως κατήγγειλε, κάποιοι σχεδίαζαν να πάνε στην κάλπη νωρίτερα, επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή, με στόχο μέσα στον Φλεβάρη να κλείσουν τις τράπεζες, «ώστε να υποχρεωθούμε σε υποχώρηση».
«ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ,ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΝΔ»
Σφυροκοπώντας μέχρι κεραίας τον Βαγγέλη Μειμαράκη, είπε ότι βρίσκεται σε διαρκείς παλινωδίες και προανήγγειλε ότι αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, «το χαμόγελο θα γυρίσει στα χείλη των πιστωτών». Ακόμη, υποσχέθηκε πως θα δώσει τη μάχη «να αλλάξουμε τις επώδυνες ρυθμίσεις της συμφωνίας στο βαθμό που οι δανειστές θα σταματήσουν να έχουν το πιστόλι στον κρόταφο».
Κάνοντας προσωπικές αναφορές στον Βαγγέλη Μειμαράκη, τον κατηγόρησε λέγοντας ότι «μία λέει ότι δε χρειάζεται να πάμε σε εκλογές και παίζει τις καθυστερήσεις στα θεσμικά ζητήματα και μια με κατηγορεί ότι είμαι δραπέτης». Όπως τόνισε, «αν ήθελα να φύγω δεν θα πήγαινα σε εκλογές, θα καθόμουνα να παριστάνω τον πρωθυπουργό δίχως πλειοψηφία μέχρι να μας ρίξουν με άνεση. Πάμε σε εκλογές για να ξαναγυρίσουμε για πολλά χρόνια στο Μαξίμου με τη θέληση του λαού για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα», τόνισε.
Από τα… βέλη του δεν ξέφυγε ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς όπως ανέφερε « 30 βουλευτές αποφάσισαν για πρώτη φορά να ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω ή θα προχωρήσουμε μπροστά;».
Θέτοντας το πλαίσιο για την «επόμενη ημέρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι μιλάνε για συναίνεση και συνεργασίες αυτοί που για 40 χρόνια κυβερνούσαν μόνοι τους. «Είμαστε μια δύναμη βαθιά συνεργατική και το αποδείξαμε με ένα κόμμα που μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που δεν θέλουμε τις συνεργασίες», είπε και κατηγόρησε τους αντιπάλους του πως θέλουν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με συνεργασία για να μην ξηλώσει το παλιό κατεστημένο. « Ξέρουν ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν και θέλουν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στηριχθεί στα δεκανίκια του παλιού συστήματος», τόνισε.