Πριν από μια δεκαετία ο εχθρός ήταν λίπη. Αλλά η «σταυροφορία» άλλαξε πορεία και τώρα η ζάχαρη είναι η μεγαλύτερη απειλή. Το πιο επιβλαβές συστατικό για την υγεία μας, το οποίο ευνοεί τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα ή οι αυτοάνοσες διαταραχές.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η υψηλή κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων αυξάνει αναλογικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσω της παχυσαρκίας. Επειδή η πρόσληψη ζάχαρης συσχετίζεται συνήθως με υψηλό κίνδυνο υπερβολικού βάρους, αντίστασης στην ινσουλίνη και μεταβολικού συνδρόμου, είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Και κάτι ακόμα: η σοβαρή συνιστώσα του εθισμού που περιλαμβάνει η κατανάλωση της. Η ζάχαρη ενισχύει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει «σύνδρομο στέρησης» όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει απότομα την κατανάλωση ζάχαρης.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι πως η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα στη ζωή μας: πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε και σε τρόφιμα που θα το περιμέναμε.
Πρόκειται για τρόφιμα που συνδέονται γενικά με τους όρους «ελαφρύ» ή «δίαιτα». Αλλά, με μετρημένες εξαιρέσεις, δεν είναι σχεδόν ποτέ διαίτης. Γενικά παρέχουν μια σημαντική ποσότητα θερμίδων ανά μονάδα και η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό. Αν θέλετε να φάτε γλυκό, μπορείτε να επιλέξετε φρούτα εποχής ή απλά να κάνετε κάτι για να ξεχαστείτε: Τι θα λέγατε για λίγα φρουτάκια ή μερικούς γύρους ρουλέτας σε ένα διαδικτυακό casino;
Το γεγονός ότι στη συσκευασία τους περιλαμβάνεται η λέξη «αλατισμένο» δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ζάχαρη. Για την επεξεργασία τους χρησιμοποιούν ραφιναρισμένα αλεύρια και μια τεράστια ποικιλία ζαχαρωδών προσθέτων.
Συχνά τα δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα ξεπερνούν σε γραμμάρια ζάχαρης τα δημητριακά για παιδιά. Το πρόβλημα είναι το λίπος και τα «πρόσθετα» που δεν βλέπετε. Για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως.
Το βαλσάμικο ξύδι περιέχει συχνά πολλά πρόσθετα, μεταξύ των οποίων και ζάχαρη. Σε μεγάλος μέρος των προϊόντων αυτών έχουν προστεθεί τόσο ζάχαρη όσο και καραμέλα.
- Γιαούρτι χαμηλών θερμίδων
Συχνά, τα γιαούρτια light είναι χαμηλά σε λιπαρά άλλα όχι και σε σάκχαρα. Θα πρέπει να επιλέγετε φυσικό γιαούρτι πάντα.
Είναι ένα από τα αγαπητά προϊόντα της εποχής, ένα συστατικό απαραίτητο για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. Σφάλμα! Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση του.
Είναι μια από τις αγαπημένες σάλτσες της ιαπωνικής κουζίνας και όσοι την έχουν δοκιμάσει συμφωνούν ότι είναι πολύ γευστική. Η νοστιμιά της όμως οφείλεται στην τεράστια ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.
Έχει περισσότερο λίπος και σάκχαρα από το κανονικό. Ενώ το ψωμί αποτελείται κανονικά από αλεύρι με νερό και αλάτι, πλέον προστίθενται περισσότερα συστατικά για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Ακόμη και στο ψωμί ολικής άλεσης προσθέτουν συχνά χρωστικές ουσίες και ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση του.
Μας γεμίζουν ενέργεια και νιώθουμε υγιέστεροι. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η «καταιγίδα» ενέργειας βασίζεται κυρίως στην καφεΐνη και στη ζάχαρη. Σε μια ποσότητα 50ml μπορείτε να βρείτε μέχρι και 30 γραμμάρια ζάχαρης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή λειτουργία.