200 € επίδομα σε όσους μείνουν χωρίς σπίτι!

Πετάνε στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες για να θησαυρίσουν τα κοράκια – Στο 5% της αξίας εξαγόρασαν τα κόκκινα δάνεια τα ξένα funds

Σε γιγαντιαίο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση με τα κόκκινα δάνεια και τους μαζικούς πλειστηριασμούς. Περιουσίες που χτίστηκαν με αίμα πρόκειται να αλλάξουν χέρια αφού ήδη τα κοράκια εξαγόρασαν από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια στο 5 της αξίας τους και ετοιμάζονται για τη μεγάλη λεηλασία. Σπίτια, οικόπεδα και επιχειρήσεις θα περάσουν στα ξένα funds ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν μετά τον Απρίλιο σε καθεστώς αναγκαστικής χρεoκοπίας. Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν περιγράφεται. Υιοθέτησε απόλυτα την σκληρή γραμμή των πιστωτών καταργώντας κάθε έννοια προστασίας. Φτωχές οικογένειες θα ξεσπιτωθούν και θα  μείνουν στο δρόμο. Θα είναι αναγκασμένοι να ψάξουν για νέα κατοικία με τα 200 ευρώ επίδομα που θα τους δώσει η πρόνοια για ένα χρόνο. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της κρίσης που  θα προκαλέσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί.

Στην ουσία τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή αφού υπάρχει κίνδυνος δεκάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι να βρεθούν σε κατάσταση αντίστοιχη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ψάχνοντας ένα μέρος για να μείνουν. Αντίθετα τα κοράκια θα λεηλατήσουν τις περιουσίες των Ελλήνων που χρωστάνε στις τράπεζες και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνεια γιατί έχουν φτωχοποιηθεί από τα εφιαλτικά μνημόνια. Προφανώς το κράτος δεν υπολογίζει ότι η χρεoκοπία έφερε την πλειοψηφία του πληθυσμού σε κατάσταση εξαθλίωσης. Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις ισοπεδώθηκαν και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πέρασε αναγκαστικά στην ανεργία πώς μπορεί να έχει τη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων.

Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν να αντέξουν στα μαύρα χρόνια των μνημονίων παρά την οικονομική ασφυξία κινδυνεύουν και αυτές με χρεοκοπία για τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη στο δημόσιο. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο που θα προκαλέσει τριγμούς στην κοινωνία και επικίνδυνους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό κόστος από το νέο πτωχευτικό νόμο θα είναι μη διαχειρήσιμο.

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπήκαν  μπροστά για να υπερασπιστούν το συμφέρον του λαού και την πρώτη κατοικία των φτωχών. Γιατί η έλλειψη προστασίας οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις τις οποίες δεν αντέχει ούτε ο λαός ούτε η δημοκρατία. Στο Μαξίμου οφείλουν να επανεξετάσουν την όλη κατάσταση γιατί όταν σπείρουν ανέμους είναι σίγουρο ότι θα θερίσουν θύελλες.

 

Έρχεται η “σφαγή” των δανειοληπτών

Τραπεζίτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον σε θέσεις μάχης ενόψει της άρσης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου του 2020. Το διακύβευμα για τους δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν έως τότε στο καθεστώς προστασίας είναι η απώλεια του ακινήτου τους. Από την άλλη πλευρά, για τις τράπεζες είναι το στοίχημα της μείωσης των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με την μείωση του όγκου των δανείων τα οποία σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η μεγαλύτερη καταναλωτική οργάνωση διεξάγει μέσω διαδικτύου μια ανοιχτή ψηφοφορία (ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 υπογραφές) ζητώντας από την κυβέρνηση να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να προσφεύγουν στο Δικαστήριο για ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα επιτάχυνε κατά τρόπο αδιάβλητο τη διαδικασία των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας, δεν έχει αποδώσει. Οπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα «δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί 1.928 αιτήσεις και έγιναν δεκτές μόνον 273 περιπτώσεις. Ο ίδιος επίσης απηύθυνε έκκληση στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έως τις 30 Απριλίου, που λήγει το ισχύον καθεστώς. Η λειτουργία της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο με πολύ υψηλές προσδοκίες. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, είχε σπεύσει στις αρχές Ιουλίου να γνωστοποιήσει ότι από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα συνολικά 17.605 χρήστες, ενώ 6.813 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Η πρώην υπουργός και συντάκτης του νόμου για την προστασία των δανειοληπτών (3869/2010) κυρία Λούκα Κατσέλη απέδωσε την χαμηλή συμμετοχή των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά η βάση των δικαιούχων, αλλά και στις τράπεζες οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ να προχωρήσουν τις υποθέσεις εκείνες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, εκτιμώντας ότι στην εξωδικαστική διαδικασία η τράπεζα έχει το πάνω χέρι.
 

Yστατο μέτρο πίεσης

 

Οι τράπεζες από την πλευρά τους βλέπουν την επερχόμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ως το ύστατο μέτρο πίεσης προκειμένου να μειώσουν το απόθεμα των κόκκινων δανείων κάτω από το 20% το 2022 από περίπου 40% που είναι σήμερα. Η άρση του πλαισίου προστασίας εκτιμάται ότι ξεμπλοκάρει όχι μόνο τις διαδικασίες πλειστηριασμού των κατοικιών που έχουν προσημειωθεί, αλλά κυρίως τις πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις των δανείων αυτών.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι από τα περίπου 72 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα δάνεια, τα 11,1 δισ. ευρώ, αφορούν απαιτήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα. Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, περίπου το 31% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή