15νθήμερο lockdown μόνο στην Αττική εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι 

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ θεωρούν οι λοιμωξιολόγοι ένα νέο lockdown στην Αττική, προκειμένου να σταματήσει η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παρά τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει στα δημόσια έσοδα και κυρίως την πραγματική οικονομία οι επιστήμονες κρίνουν απαραίτητο ένα 15νθήμερο lockdown στην Αττική, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για να μην ξεφύγει περισσότερο η κατάσταση με την εφιαλτική πανδημία.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το ακραίο αυτό μέτρο, το οποίο θα προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στην οικονομία.

Ένα lockdown είναι καταστροφικό για τα ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας και λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει για την εστίαση, τη διασκέδαση αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας της προηγούμενης καραντίνας.

Το οικονομικό κόστος ενός lockdown είναι καταστροφικό.

Γιατί δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων για το δημόσιο και οι παροχές που θα κληθεί να καταβάλλει σε όλους θα πληγούν οικονομικά.

Πρόκειται για τελειωτικό χτύπημα στην πραγματική οικονομία.

Στο προηγούμενο lockdown η νέα γενικά κόκκινων δανείων στις τράπεζες εκτοξεύτηκε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια νέα καραντίνα θα προκαλέσει γενικευμένη στάση πληρωμών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και από το πάγωμα των διαδικασιών για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο είχαν εναποτεθεί οι ελπίδες για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι χώρες του Βορρά, Φινλανδία και Ολλανδία μαζί με την Ουγγαρία και Πολωνία για μια ακόμα φορά μπλοκάρουν το Ταμείο.

Την ίδια ώρα ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη, απαιτούν να σταματήσει η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και να περιοριστεί η ρευστότητα στις τράπεζες.

Στην ουσία με πρόσχημα τον κορωνοϊό προετοιμάζουν τις χώρες του Νότου για νέα μνημόνια.

Στο Μαξίμου επιχειρούν να ισορροπήσουν την κατάσταση προκρίνοντας σε πρώτη φάση αποσπασματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία βέβαια δεν αποδίδουν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επιστημόνων, κάποιοι από τους οποίους προτείνουν ακραίες λύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, το κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 το βράδυ και υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους χώρους.

354 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διασπορά του κορωνοϊού, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 354 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Επιπρόσθετα ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 78, ενώ καταγράφηκαν ακόμη τρεις θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 416 νέες μολύνσεις. Για ακόμη μία ημέρα το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική καθώς εκεί – σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – καταγράφηκαν τα 195 από τα 354 κρούσματα.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

  • 23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

  • 195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Κοζάνης

  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή

  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

 Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Σήμερα ανακοινώνουμε 354 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες. 2927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ανησυχούν οι τρεις «πηγές» κρουσμάτων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΕΟΔΥ για τις τρεις «πηγές» που «παράγουν» κρούσματα και συγκεκριμένα για τα «εισαγόμενα» στις πύλες εισόδου της χώρας, για όσα εντοπίζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό και τον αυστηρότερο έλεγχο και τα κριτήρια στα συνορικά φυλάκια. 

Την ίδια στιγμή, στο… κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19. Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για την επικράτεια της Αττικής σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανησυχητικά δεδομένα για το λεκανοπέδιο, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. 

Κρίσιμη εβδομάδα

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο τέλος της η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό τα μέτρα που τρέχουν εδώ και 10 μέρες περίπου έχουν αποδώσει. Σε περίπτωση πάντως που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα αναζητηθούν εκ νέου τρόποι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού. 

Να ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ

Αναφερόμενος στα κρούσματα κοροναϊού στην Αττική, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε πως «σταθεροποίηση σε τέτοια νούμερα ψηλά δεν είναι ικανοποιητική. Πρέπει να πέσουν οι αριθμοί, πρέπει να ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των τεστ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί, αν γίνονται πολλά τεστ, πρέπει να δούμε το εκατοστιαίο ποσοστό των θετικών», ανέφερε. Παράλληλα, για μία ακόμη φορά, ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. «Τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν, η συμμόρφωση πρέπει να είναι 100% αυτή τη στιγμή. Είναι μια επικίνδυνη περίοδος τώρα, είναι λίγο πριν μπούμε στη χειμερινή περίοδο που θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» επισήμανε. «Για να μην προχωρήσουμε σε μέτρα πιο επώδυνα, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα αυτά, των οποίων τα αποτελέσματα θα δούμε από την προσεχή εβδομάδα» συμπλήρωσε.

M. Δερμιτζάκης

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης χτύπησε καμπανάκι για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού. Με σημερινή του ανάρτηση αναλύει τους φόβους του για την πραγματική εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους, όχι μόνο δεν βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια». Παραθέτοντας μάλιστα και ειδικό γράφημα, ουσιαστικά αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών (με τις οποίες κάνει τη σύγκριση) στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα, ενώ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι τέταρτη χειρότερη από τις ίδιες 10 χώρες, παρά τα καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής προτείνει και λύσεις προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα συμφωνώντας μάλιστα σε πρόταση που έχει κάνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics για αλλαγή στα πρόσωπα της επιστημονικής επιτροπής της χώρα μας. «Θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μόσιαλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μέλη με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα από τις καθαρά τεχνικές, που έχει η τρέχουσα επιτροπή. Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα» αναφέρει. 

Eφιαλτική πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο

«Πηγαίνουμε -προβλέψιμα- ανησυχητικά», δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης καθώς σταθεροποιούνται τα καθημερινά νέα κρούσματα σε πάνω από 300 σε μέσο όρο. «Από τη στιγμή που θα μπούμε σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες κι εμείς θα είμαστε πιο πολλοί στους χώρους με χειρότερο αερισμό, αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση», τόνισε ο Δημήτρης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα ξεπερνά καθημερινά τα 400 και τον Δεκέμβριο τα 700. Θέτοντας τα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν ανέφερε: «Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω». Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους. Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό, είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)».

Μετρό: Οδηγός βρέθηκε θετικός 

Συναγερμός έχει σημάνει στο μετρό καθώς οδηγός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός έκανε τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον ιό , ενώ σήμερα ανέβασε πυρετό και η σύζυγός του. Ο οδηγός υπεβλήθη σε τεστ όταν ενημερώθηκε ότι διαγνώσθηκαν θετικοί οι γονείς του. Αμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και τέθηκαν σε ισχύ όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο μετρό. Ηδη όσοι συνάδελφοι του οδηγού ήρθαν σε επαφή μαζί του θα κάνουν τεστ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή