ΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ δημοσίευμα της η KONTRA NEWS ζητούσε από τον πρωθυπουργό να πάρει τολμηρά μέτρα για να διασωθούν ζωτικοί κλάδοι της οικονομίας που βρίσκονται σε κατάρρευση και βεβαίως να σταματήσει το πογκρόμ των απολύσεων.
Με το διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα από την κοινωνία και την αγορά εξαγγέλλοντας μέτρα ενίσχυσης δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Βεβαίως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει την ανάγκη της διαμόρφωσης ενός προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας το κόστος του οποίου μπορεί να φτάσει και το 10% του ΑΕΠ, το οποίο βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο KONTRA χαρακτήρισε εξωπραγματικό γιατί όπως είπε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ για να ενισχύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία και η αγορά είδε θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τα οποία προβλέπουν έκτακτη ενίσχυση με 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους και τους απολυμένους καθώς και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Άλλωστε ο πόλεμος με τον εφιάλτη του κορωνοϊού είναι καθημερινός και είναι σίγουρο ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα.
Είναι σίγουρο ότι οι κλυδωνισμοί στην οικονομία θα είναι ισχυροί αφού η βαριά βιομηχανία του τουρισμού που απασχολεί έμμεσα και άμεσα 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους έβαλε λουκέτο.
Οι παράπλευρες απώλειες από αυτή την εξέλιξη μπορεί να οδηγήσουν στη χρεοκοπία ζωτικούς τομείς της οικονομίας.
Γι΄ αυτό απαιτείται εγρήγορση και λήψη τολμηρών αποφάσεων για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια και την επόμενη μέρα.
Δέσμη μέτρων 10 δισ. από Μητσοτάκη
Νέο διάγγελμα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των εξελίξεων με τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως παραμένει στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας εάν οι πολίτες δεν τηρούν τις απαγορεύσεις. Επίσης ανακοίνωσε νέα οικονομικά μέτρα των εργαζόμενων, με το επίδομα των 800 ευρώ να επεκτείνεται και σε όσους εργάζονται κανονικά σε επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει μείωση τζίρου, καθώς επίσης και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως θα δοθεί κανονικά το δώρο Πάσχα, ενώ αυτό θα επεκταθεί και σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υπάλληλους της Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση παραμονής των πολιτών στο σπίτι. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. (…) Να αποφύγουμε τις συναθροίσεις».
«Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Για πρώτη φορά ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μας δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης φιλόδοξου προγράμματος». Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο των θετικών αποφάσεων της ΕΚΤ και για τη χώρα μας, ανακοίνωσε πως αναθεωρείται ο προϋπολογισμός. Πέραν των μέτρων 3,8 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, όπως είπε, «θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ». Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε πως θα καταβληθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα, ενώ το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν επίσης και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει και έχει καταγραφεί μείωση του τζίρου τους.
«Θα το επαναλάβω όσο πιο απλά γίνεται: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα», προσθέτοντας: «Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ»
Σημείωσε πως έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστήμη θα αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμιά μαγική λύση.
«Θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς: Προσθέτουμε κλίνες και κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα. Και προσλαμβάνουμε 2.000 νοσηλευτές και ειδικούς γιατρούς» είπε.
Παρεμβάσεις έως 20% του ΑΕΠ ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας
Μήνυμα στην κυβέρνηση να διασφαλίσει την καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, καθώς επίσης και να παρέμβει για πάγωμα των οφειλών των δανειοληπτών, στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.
Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς.
Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται.
Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα.
Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα.
Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες», αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.
Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθερων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία ήδη πριν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά.
Τώρα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές. Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους».