Η διευθύντρια της Παιδοψυχιατρική κλινικής Δήμητρα Κοττορού εξηγεί στην ΑΥΓΗ τι σημαίνει η υλοποίηση της πρότασης του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, η οποία έχει την αποδοχή του Κεντρικού Συμβουλίου των Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και των Δ.Σ. του «Τζανείου» και του Κρατικού Νίκαιας.
«Υπό ερωτηματικό είναι τι μεταφέρεται. Σίγουρα μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις. Το πώς θα λειτουργήσει είναι τελείως ασαφές, άγνωστο και, κατά τη γνώμη μου, αυθαίρετο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Κοττορού.
Στράφι οι υποδομές
Ενα επιχείρημα για την έγκριση της μεταφοράς είναι ότι στο «Αγ. Βαρβάρα» ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Η διευθύντρια της Παιδοψυχιατρική κλινικής αποδομεί αυτή την πρόταση: «Εμείς είμαστε σε 270 τ.μ. περίπου. Είμαστε στο φιλέτο του “Τζανείου”. Οι δικές μας εγκαταστάσεις είναι του 2000. Η κλινική άρχισε να λειτουργεί με πλήρη στελέχωση και λειτουργίες το 2010, δηλαδή αναπτύχθηκε η μονάδα βραχείας νοσηλείας με πέντε κλίνες, τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούσαν πριν από αυτό και λειτουργήσαμε στις εφημερίες κανονικά».
Παράλληλα, στην απόφαση της 2ης ΥΠΕ αναφέρεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η ασφάλεια των παιδιών, επειδή οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στον πέμπτο όροφο. Σύμφωνα με τη Δήμητρα Κοττορού, όλες οι προδιαγραφές είχαν εγκριθεί και ελεγχθεί από επιτροπή που παρακολουθούσε το έργο. «Σε ενδεχόμενη μετακίνηση όλα πάνε στράφι, όλα τα χρήματα που έχουν δοθεί».
Επίσης, από το 2010 και μετά, οι γιατροί όρισαν τον χώρο έτσι ώστε να είναι ασφαλής. «Σημειωτέον, είναι ένα τμήμα που είναι ανοιχτό. Δηλαδή, είναι εξωτερικά ιατρεία και νοσηλεία μαζί – και με αυτόν τον τρόπο εμείς προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα, γιατί είμαστε πάρα πολύ λίγοι. Είμαστε 3 γιατροί, 5 επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός, λογοθεραπευτής και εργοθεραπευτής) και 8 νοσηλευτές. Ήμασταν περισσότεροι, αλλά μέσα στην κρίση καταργήθηκαν κάποιες θέσεις. Το θέμα της ασφάλειας δεν τίθεται καν» σημειώνει.
Χάνονται τομεοποίηση και διασύνδεση
Παράλληλα, καταργείται η τομεοποίση του «Τζανείου». Δηλαδή, δεν θα υπάρχει παιδοψυχιατρική δομή στον Πειραιά και στα νησιά της 2ης ΥΠΕ. Η μεταφορά των οργανικών θέσεων θα είναι πια στον τομέα της Δυτικής Αττικής. Άρα όλες οι λειτουργίες μεταφέρονται αλλού. «Εμείς έχουμε πάρα πολλές παραπομπές από τον Πειραιά, τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες. Επίσης, η Εισαγγελία Πειραιώς όλα τα περιστατικά τα στέλνει σε εμάς. Αυτό δεν θα υπάρχει πια. Εκτός αν σκέφτονται ότι θα εξυπηρετούμε Πειραιά και Δυτική Αττική, κάτι που είναι ανέφικτο» υπογραμμίζει η Δ. Κοττορού. Ταυτόχρονα, το «Αγ. Βαρβάρα» δεν λειτουργεί σαν γενικό νοσοκομείο και δεν κάνει γενικές εφημερίες. «Φανταστείτε μία Παιδοψυχιατρική μονάδα που δεν είναι κανένας άλλος μετά το απόγευμα. Οι προδιαγραφές ορίζουν ότι μια Παιδοψυχιατρική κλινική πρέπει να είναι σε γενικό νοσοκομείο». Την ίδια ώρα, καταργούνται οι 5 κλίνες, καθώς δεν πρόκειται να προστεθούν στο «Αγ. Βαρβάρα». Εκεί υπάρχουν 15 κλίνες για 14-18 ετών, ενώ το νοσοκομείο του Πειραιά εξυπηρετεί παιδιά από 5 έως 16 ετών. «Επίσης, πρέπει να είμαστε δίπλα σε παιδικές κλίνες, γιατί είναι πολλές οι περιπτώσεις που αφορούν εμάς. Με τη μετακίνηση θα σταματήσει αυτή η σύνδεση. Το να λειτουργεί ένα Παιδοψυχιατρικό τμήμα αποκομμένο από το γενικό νοσοκομείο σημαίνει ότι γίνεται άσυλο. Είναι μια ιδρυματικού τύπου λογική αυτή η απόφαση» συμπεραίνει η διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής κλινικής.
Παγώνει η αναβάθμιση
Οπως φαίνεται, ενώ το τμήμα χρειάζεται ενίσχυση, η πορεία που έχει αποφασιστεί είναι η αντίθετη. Μάλιστα, σε όποιες εκκλήσεις των υγειονομικών προς το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα σκαριά η αναβάθμιση του τμηματος ως εκπαιδευτικού κέντρου τύπου Α, δηλαδή θα δίνει πλήρη ειδικότητα. Αν εφαρμοστεί η μεταφορά στο «Αγ. Βαρβάρα», κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει γιατί το τμήμα δεν θα είναι σε γενικό νοσοκομείο. Πρόκειται για αυτόματη υποβάθμιση.
«Αυτό που μας έχει ενοχλήσει πάρα πολύ είναι αυτά που λέγονται από τον διοικητή, ότι είναι μια τριτοκοσμική λειτουργία μέσα σε δύο δωμάτια και πηγαίνοντας εκεί θα είναι τρομερή αναβάθμιση. Δεν είναι έτσι. Είμαστε στα καλύτερά μας και θα δρομολογηθούν και άλλα, όπως η εκπαίδευση» λέει στην ΑΥΓΗ η Δ. Κοττορού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει παγώσει προς ώρας, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα κατά της απόφασης, όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Όλοι είναι κατά. Πώς συμβαίνει αυτό, ενώ όλοι είναι μαζί μας;» διερωτάται ευλόγως, καταλήγοντας, η Δήμητρα Κοττορού.