Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια – Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα άτομα που ατμίζουν είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Μοιραστείτε το

Νέα προειδοποίηση των επιστημόνων για τους κινδύνους του ατμίσματος, μιας εναλλακτικής του τσιγάρου η οποία όπως δείχνουν ολοένα και περισσότερες μελέτες δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζαμε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει τεράστια μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, τα άτομα που ατμίζουν έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με όσους δεν έχουν την συνήθεια αυτή.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει με επαρκή ποσότητα αίματος τα διάφορα όργανα του σώματος, λόγω προβλημάτων κατά τη διαστολή (διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια) ή τη συστολή της (συστολική καρδιακή ανεπάρκεια). Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από την πάθηση αυτή.

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία είναι ανησυχητικές, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωσή της ανάμεσα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες κατά την τελευταία δεκαετία.

Κατά 19% αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας για όσους ατμίζουν

Στο παραπάνω συνέδριο, οι επιστήμονες παρουσίασαν αποτελέσματα μιας μελέτης που αφορούσε 175.667 Αμερικανούς, με μέση ηλικία τα 52 έτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάστημα 4 ετών και παρατήρησαν ότι οι 3.242 εξ’ αυτών εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα τακτικά ήταν σχεδόν κατά 1/5 (19%) πιο πιθανό να αναπτύξουν την σοβαρή αυτή πάθηση.

Σημειώνουμε πως οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως το βάρος και το lifestyle των ασθενών, ενώ ο κίνδυνος ήταν πιο υψηλός ακόμα και σε σύγκριση με τους ασθενείς που κάπνιζαν «συμβατικά» τσιγάρα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλά όχι την πρώτη μελέτη που συνδέει το άτμισμα με την καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

«Ολοένα και περισσότερες μελέτες συνδέουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και διαπιστώνουν ότι το άτμισμα δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζαμε. Είναι σημαντικό να γίνουν και άλλες μελέτες, καθώς τα vapes είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ καιρό για να ανακαλύψουμε τους κινδύνους που κρύβουν. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν ήδη προκύψει πολλά προβλήματα», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Yakubu Bene-Alhasan.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.