Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2025

Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν την καρδιά και τα νεφρά — ειδικά σε άτομα με υπέρταση

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη καρδιολογικών και νεφρολογικών επιπλοκών σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ντόναλντ Γουέσον από την Ιατρική Σχολή Dell στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αξιολόγησε 153 άτομα με υπέρταση και υψηλό κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μια που κατανάλωνε επιπλέον 2–4 φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μια που λάμβανε συμπληρώματα μαγειρικής σόδας και μία ομάδα ελέγχου με τυπική ιατρική φροντίδα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: τόσο η σόδα όσο και η φυτική διατροφή φάνηκαν να ωφελούν την υγεία των νεφρών, αλλά μόνο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρουσίασε παράλληλα θετική επίδραση και στην καρδιακή υγεία.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν θεμέλιο της θεραπευτικής προσέγγισης για την υπέρταση», τόνισε ο δρ. Γουέσον.

Τα φυτικά τρόφιμα θεωρούνται αλκαλικά, σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα — όπως το κρέας — που παράγουν οξέα στο σώμα. Η υπερβολική οξύτητα έχει συνδεθεί με επιβάρυνση των νεφρών, κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε ανθρώπινες μελέτες.

Παράλληλα, η δρα Μαριόν Νέστλε, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σχολίασε πως τα ευρήματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω το ήδη τεκμηριωμένο όφελος των φυτικών τροφών στην υγεία. «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι τα φυτικά τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά είναι θετικό που προστίθεται και η νεφρική νόσος στον κατάλογο», δήλωσε.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 4 με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όπως η δίαιτα DASH, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην υιοθέτηση αυτής της διατροφής από τον γενικό πληθυσμό, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης ή ελκυστικότητας των φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο δρ. Άντριου Φρίμαν, καρδιολόγος στο National Jewish Health στο Ντένβερ, προτείνει τη χρήση μπαχαρικών και παραδοσιακών συνταγών ως λύση για να γίνουν τα λαχανικά πιο γευστικά και ελκυστικά, ενώ ο δρ. Κρίστοφερ Γκάρντνερ από το Stanford κάνει λόγο για ένα νέο ρεύμα στη γαστρονομία, με στόχο να γίνουν τα λαχανικά «απροκάλυπτα νόστιμα».

Παρότι η φαρμακευτική αγωγή παραμένει βασικός πυλώνας για τη διαχείριση της υπέρτασης και των σχετικών παθήσεων, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η διατροφική παρέμβαση πρέπει να αποκτήσει πιο κεντρικό ρόλο στην κλινική πράξη. «Μια κυρίως φυτική διατροφή, χωρίς να είναι απαραίτητα αποκλειστική, συνδέεται ξεκάθαρα με καλύτερη υγεία, μικρότερη εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και μεγαλύτερη μακροβιότητα», καταλήγει η δρα Νέστλε.

Πηγή: CNN

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή