Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στρεπτόκοκκος Α: Πέθαναν δύο παιδιά και ο ΕΟΔΥ δεν ενημέρωσε – Αποκάλυψη ECDC

Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του ΕΟΔΥ ο οποίος δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει για τα δύο παιδιά που έχαζαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο τύπου Α

Μοιραστείτε το

Την τελευταία τους πνοή άφησαν δύο ακόμη παιδιά μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο τύπου Α σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει ανακοινώσει τους δύο νέους θανάτους και η είδηση έγινε γνωστή από το ECDC.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος από στρεπτόκοκκο τύπου Α όταν μια 6χρονη στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή της. Συνολικά στη χώρα από την αρχή του έτους τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο τύπου Α.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν στο ECDC, ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πρόσφατα ειδοποιήθηκε για ένα ακόμη θάνατο που σχετίζεται με iGAS σε ένα παιδί 18 μηνών. Το 2023, τρεις θάνατοι συνδέονται με iGAS έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ECDC.

Σύμφωνα με iatronet.gr ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρέςακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1% – 5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα, γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις, όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC εκτιμούν πως ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, δεδομένου ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων iGAS είναι σχετικά χαμηλή. Τα κρούσματα προκαλούνται από νέο στέλεχος και η ασθένεια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.