Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Προσωπικός γιατρός: Δέκα νέες ειδικότητες γιατρών στη λίστα – Δεν θα εφαρμοστούν αντικίνητρα για μη εγγραφή

Μοιραστείτε το

Την απόφαση για ένταξη στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Υπενθυμίζεται ότι στον θεσμό έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 3.200 ιατροί, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία. Το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού θα τεθούν σε λειτουργία σε λειτουργία από 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση ως προσωπικοί γιατροί μπορούν να ορίζονται και οι γιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

 • Αιματολογίας
 • Γαστρεντερολογίας
 • Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας
 • Καρδιολογίας
 • Νευρολογίας
 • Νεφρολογίας
 • Ρευματολογίας
 • Παθολογικής Ογκολογίας
 • Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας
 • Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

Οπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας “έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα.

Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί”.

Και συμπλήρωσε: “Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές. Λόγου χάρη, στην Αττική ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη”.

Προσωπικός γιατρός: Οι οδηγίες σχετικά με τα ραντεβού

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγία την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου σχετικά με την υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο όλοι οι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ως Προσωπικοί Ιατροί οφείλουν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες για τον προγραμματισμό των ραντεβού:

 • Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
 • Ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Χρονική διάρκεια ραντεβού

Τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια (30 λεπτά), προκειμένου να συμπληρωθεί από τον γιατρό ο φάκελος υγείας του πολίτη. Ακόμη, αναφέρεται πως είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των ραντεβού για τους ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ γίνεται από τους ίδιους τους ιατρούς.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.