Η μακροχρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από τη μεγάλη Αμερικανική μελέτη PLCO δείχνει ότι η μακροχρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC), ιδιαίτερα του ορθού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι είχαν μέσο όρο 14 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης CRC σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα (λόγος κινδύνου 1,25; 95% CI, 1,01–1,53; p = 0,003).
Η συσχέτιση ήταν ακόμη πιο ισχυρή για τον καρκίνο του ορθού, με τους βαρείς καταναλωτές να αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με την ομάδα χαμηλής κατανάλωσης (λόγος κινδύνου 1,95; 95% CI, 1,17–3,28).
Επιπλέον, όσοι ήταν σταθερά βαρείς καταναλωτές καθ’ όλη την ενήλικη ζωή είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο CRC σε σύγκριση με όσους ήταν συνεχώς ελαφροί καταναλωτές (λόγος κινδύνου 1,91; 95% CI, 1,17–3,12).
Οι περισσότερες προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες βασίστηκαν σε στιγμιότυπα της ζωής των συμμετεχόντων, συχνά μετρώντας την κατανάλωση αλκοόλ μόνο κατά το τελευταίο έτος πριν από τη μελέτη. Αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη ότι η ανάπτυξη καρκίνου είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.
Επιπλέον, η σχέση μεταξύ αλκοόλ και αδενωμάτων του παχέος εντέρου, των προκαρκινικών βλαβών που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, παραμένει ελάχιστα κατανοητή.
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλότερη συνολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC), ιδιαίτερα καρκίνου του ορθού, μεταξύ των τρεχόντων καταναλωτών.
Αντίθετα, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η διακοπή του αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης μη προχωρημένων αδενωμάτων, που είναι πρώιμες προκαρκινικές βλάβες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διακοπή ή η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε πρώιμα στάδια, κάτι που δίνει ελπίδα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει κάποιος τις συνήθειες του.
πηγή: news-medical.net
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Λέκα
Σχετικά Άρθρα
30/01/2026 - 13:00
29/01/2026 - 11:50
Δείτε επίσης