Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Το εμβόλιο και οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Μοιραστείτε το

Επιλεκτική χορήγηση του εμβολίου της ευλογιάς έναντι της ευλογιάς των πιθήκων συνέστησε την Τρίτη (24/05) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ). Κατά τη συνεδρίαση που προηγήθηκε, τα μέλη της απεφάνθησαν ότι ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός, μπορεί να γίνει επιλεκτικά, εντός τεσσάρων ημερών μετά την έκθεση, σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα, όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής, το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό, όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια.

Άγνωστό το ποσοστό προστασίας

Η Επιτροπή τονίζει ότι, παρότι ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έως σήμερα δεν υπάρχει, το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ωστόσο, «το ποσοστό προστασίας δεν είναι γνωστό», όπως αναφέρει κ. Θεοδωρίδου.

 

Σύμφωνα με το ΕCDC, o προηγούμενος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (σ.σ. πριν εξαλειφθεί η νόσος) μπορεί να προσφέρει διασταυρούμενη προστασία από την ευλογιά των πιθήκων, η οποία από παλαιότερες μελέτες εκτιμάται έως και 85%. Ωστόσο, η προστατευτική δράση του εμβολιασμού εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Οι ορολογικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να διαρκέσει για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά πιστεύεται ότι -παρά την φθίνουσα επίδραση- προσφέρει δια βίου προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, λόγω των Β και Τ κυττάρων μνήμης.

Τι λέει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων, από την ηλικία των 18 ετών, όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό, το Imvanex περιέχει μια τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται vaccinia Ankara, η οποία δεν προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Λόγω της ομοιότητάς του με τον ιό της ευλογιάς, τα αντισώματα που παράγονται εναντίον αυτού του ιού αναμένεται επίσης να προστατεύουν από την ευλογιά. Τα εμβόλια που περιέχουν ιούς δαμαλίτιδας ήταν αποτελεσματικά στην εκστρατεία για την εξάλειψη της νόσου.

Ο ΕΜΑ έκρινε ότι το Imvanex είναι αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση της παραγωγής αντισωμάτων κατά της ευλογιάς σε επίπεδο που παρέχει προστασία τουλάχιστον τόσο υψηλή όσο αυτή που παρέχουν τα συμβατικά εμβόλια κατά της ευλογιάς. Ωστόσο, η διάρκεια της προστασίας δεν είναι γνωστή.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, λόγω του ότι ο ιός της δαμαλίτιδας στο νέο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τις παρενέργειες των συμβατικών εμβολίων ευλογιάς.

«Υπό όρους» έγκριση

Το Imvanex εγκρίθηκε το 2013 «υπό όρους». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να ληφθούν πλήρεις πληροφορίες για το εμβόλιο, λόγω της σπανιότητας της νόσου. Ωστόσο, ο Οργανισμός διαβεβαιώνει ότι κάθε χρόνο επανεξετάζει κάθε νέα πληροφορία που είναι διαθέσιμη και ενημερώνει τη σχετική επισκόπηση.

Όπως επισημαίνει, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Imvanex (που μπορεί να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι πονοκέφαλος, ναυτία, μυαλγία (μυϊκός πόνος), κόπωση και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (πόνος, ερυθρότητα, οίδημα, σκλήρυνση και κνησμός).

«Η ευλογιά ανακηρύχθηκε επίσημα εξαλειφθείσα το 1980, με το τελευταίο γνωστό κρούσμα της νόσου να εμφανίζεται το 1977. Αυτό το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί όταν κριθεί απαραίτητο για την προστασία από την ευλογιά, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις», αναφέρει ο ΕΜΑ.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός. Ωστόσο, τονίζει ότι παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιεί ανάλογα τις συστάσεις της.

Όσον αφορά στην προμήθεια των εμβολίων, γνωστοποίησε ότι εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.