Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΕΟΔΥ: Στο κόκκινο οι Σοβαρές Οξείες Λοιμώξεις Αναπνευστικού – Αυξημένα και τα κρούσματα RSV

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ για SARI και RSV την εβδομάδα που μας πέρασε.

Μοιραστείτε το

Αύξηση παρουσίασε τόσο ο η θετικότητα σε RSV όσο και ο αριθμός κρουσμάτων SARI (Σοβαρών Οξείων Λοιμώξεων Αναπνευστικού) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Στόχος της ενιαίας επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων σε νοσοκομεία (Δίκτυο επιτήρησης SARI), είναι η παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης της συχνότητας εμφάνισης σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (Severe Acute Respiratory Illness – SARI).

Το SARI ορίζεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως εισαγωγή στο νοσοκομείο με λοίμωξη αναπνευστικού, ήτοι πυρετό ≥38οC και βήχα, με έναρξη μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες. Η επιτήρηση της σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης σχεδιάστηκε με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών ECDC/WHO για ενισχυμένη επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης, τα εν λόγω νοσοκομεία καταγράφουν σε εβδομαδιαία βάση τον αριθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού που εισάγονται για νοσηλεία, καθώς και το συνολικό αριθμό εισαγωγών για οποιαδήποτε αιτία. Ο δείκτης σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (αριθμός κρουσμάτων ανά 1.000 εισαγωγές) υπολογίζεται για το σύνολο των συμμετεχόντων νοσοκομείων κάθε εβδομάδα.

Κατά την εβδομάδα 06/2024, κλινικά δεδομένα απέστειλαν και τα 14 νοσοκομεία του δικτύου και οι εισαγωγές για οποιαδήποτε αιτία ανήλθαν σε 10.157. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 εισαγωγές παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολο του πληθυσμού (Διάγραμμα 3), καθώς και στον παιδικό πληθυσμό (Διάγραμμα 4).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

H θετικότητα RSV στην κοινότητα παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα των εργαστηριακών παρατηρητών του δικτύου Sentinel της ΠΦΥ, το 6% των δειγμάτων που λήφθηκαν ήταν θετικά για RSV. Επιπλέον, μέσα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα διαπιστώθηκε ότι το 7% των δειγμάτων ήταν θετικοί.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.