Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Daily Mail: «ΗΠΑ και Κίνα συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν κορονοϊό σε νυχτερίδες πριν από την πανδημία»

Ο κορονοϊός WIV1 είχε αποσταλεί από το εργαστήριο της Γουχάν, το οποίο το FBI πιστεύει ότι προκάλεσε την πανδημία COVID-19 και δοκιμάστηκε σε νυχτερίδες που αποκτήθηκαν από έναν ζωολογικό κήπο του Μέριλαντ

Μοιραστείτε το

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) – υπό την ηγεσία του Δρ. Άντονι Φάουτσι – μόλυναν, το 2018, 12 αιγυπτιακές νυχτερίδες με έναν ιό που μοιάζει με τον ιό SARS και ονομάζεται WIV1, σε ένα εργαστήριο στη Μοντάνα.

Ο κορονοϊός WIV1 είχε αποσταλεί από το εργαστήριο της Γουχάν, το οποίο το FBI πιστεύει ότι προκάλεσε την πανδημία COVID-19 και δοκιμάστηκε σε νυχτερίδες που αποκτήθηκαν από έναν ζωολογικό κήπο του Μέριλαντ. Η έρευνα, που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα από μια ομάδα εκστρατείας, διαπίστωσε ότι ο νέος ιός δεν μπορούσε να προκαλέσει «ισχυρή μόλυνση». Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω έρευνα αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των δεσμών μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του εργαστηρίου της Γουχάν, καθώς και της χρηματοδότησης της έρευνας για επικίνδυνους ιούς σε όλο τον κόσμο.

Τι αναφέρει η μελέτη για τον κορονοϊό WIV1

Η εργασία με τίτλος «Ο κορονοϊός WIV1-CoV που μοιάζει με τον SARS, δεν αναπαράγεται στις αιγυπτιακές νυχτερίδες», δημοσιεύθηκε το 2018 στο Viruses. Η μελέτη επισημάνθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα «DRASTIC», μια ομάδα ακτιβιστών του διαδικτύου που διερευνούν την προέλευση της νόσου COVID-19 και τη θεωρία της διαρροής του κορονοϊού SARS-CoV-2 από εργαστήριο.

Η ομάδα White Coat Waste Project χρησιμοποιεί τώρα τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης για να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πείραμα. Πρόκειται για ένα παρατηρητήριο που αγωνίζεται για να σταματήσει η αποστολή αμερικανικών δολαρίων στο εξωτερικό με στόχο τη χρηματοδότηση επικίνδυνων ερευνών για ιούς.

Το πείραμα του 2018 διεξήχθη στα εργαστήρια Rocky Mountain Laboratories του NIH στη Μοντάνα, τα οποία εποπτεύονταν από τον Δρ. Άντονι Φάουτσι, τον άλλοτε διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID).

Η έρευνα ήταν μια κοινοπραξία μεταξύ των Εργαστηρίων Rocky Mountain του NIH και του συνεργάτη του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν, Ραλφ Μπάριτς, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Έτσι, οι επιστήμονες πήραν 12 αιγυπτιακές νυχτερίδες από ζωολογικό κήπο του Μέριλαντ και τις εμβολίασαν με τον κορονοϊό WIV1, ο οποίος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε κινεζικές νυχτερίδες. Πραγματοποιούσαν, μάλιστα, καθημερινά εξετάσεις στα ζώα και μετρούσαν το σωματικό βάρος και τη θερμοκρασία. Οι επιστήμονες πήραν, επίσης, δείγματα από τις μύτες και τον λαιμό των νυχτερίδων.

Την τρίτη, την έβδομη και την 28η ημέρα, τέσσερις από τις νυχτερίδες υποβλήθηκαν σε ευθανασία και η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, ο σπλήνας, η ουροδόχος κύστη, τα αναπαραγωγικά όργανα, τα μάτια και ο εγκέφαλος συλλέχθηκαν για ανάλυση. Οι επιστήμονες ανέλυσαν, επίσης, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αντισωμάτων. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός WIV1 δεν προκάλεσε «ισχυρή μόλυνση» και «παρατήρησαν πολύ περιορισμένες ενδείξεις αντιγραφής του ιού».

Οι νυχτερίδες είχαν σταλεί από έναν ζωολογικό κήπο του Μέριλαντ στις εγκαταστάσεις της Μοντάνα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιμελητή του ζωολογικού κήπου και του διευθυντή υγείας των ζώων, ο οποίος είχε εργαστεί προηγουμένως στα εσωτερικά εργαστήρια δοκιμών σε ζώα στο NIH από το 2003 έως το 2012.

Παρά την απουσία μετάδοσης κορονοϊού στις νυχτερίδες το 2018, παρόμοιες επικίνδυνες έρευνες για ιούς που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια άλλη πανδημία, συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Ενώ υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν η πανδημία της νόσου COVID-19 προκλήθηκε επειδή ένας ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους ή διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην Κίνα, η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο είναι αυτή στην οποία κλίνουν τόσο το FBI όσο και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.