Αυτό είναι το πιο γλυκό τονωτικό για μυαλό και μνήμη
Η σοκολάτα συχνά θεωρείται μια «ένοχη απόλαυση», ωστόσο, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να λειτουργήσει ως «καύσιμο» για τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Shibaura στην Ιαπωνία, οι φλαβανόλες — φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα — μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά τη μνήμη, ενεργοποιώντας εγκεφαλικές περιοχές που συνδέονται με την προσοχή και τη γνωστική λειτουργία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ποντίκια κατανάλωναν φλαβανόλες, ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε αιφνίδια αύξηση της νοραδρεναλίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωση, τα ζώα σημείωσαν βελτίωση περίπου 30% σε τεστ μνήμης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο στο Current Research in Food Science. Παράλληλα, εμφάνισαν μεγαλύτερη κινητικότητα και εξερευνητική συμπεριφορά.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η πικρή γεύση των φλαβανολών ενεργοποιεί αισθητήριους νευρώνες, οι οποίοι διεγείρουν συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και στέλνουν σήματα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αντίδραση αυτή φαίνεται να πυροδοτεί μια φυσιολογική απόκριση σε ολόκληρο το σώμα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος — του ίδιου συστήματος που ρυθμίζει την αντίδραση στο στρες και την εγρήγορση.
Στο τεστ που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της μνήμης, τα ποντίκια εξετάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν νέα αντικείμενα. Αρχικά παρατηρούσαν δύο πανομοιότυπα αντικείμενα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ένα αντικαταστάθηκε με ένα νέο. Η αυξημένη ενασχόληση με το νέο αντικείμενο υποδήλωνε ότι θυμούνταν το προηγούμενο.
πηγή: ygeiamou.gr
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης