Ο Ζελένσκι προαναγγέλλει νέα χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια μετά την προδοσία Τραμπ
- Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προαναγγέλλει την επανάληψη των ουκρανικών πληγμάτων σε ρωσικά διυλιστήρια, δηλώνοντας ότι ο σχετικός αποκλεισμός έχει τελειώσει οριστικά.
- Ο Ουκρανός πρόεδρος αισθάνεται προδομένος από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Ζητείται η άμεση αποκατάσταση του δορυφορικού δικτύου Starlink από τον Έλον Μασκ για την αποφυγή σοβαρών απωλειών στο μέτωπο.
Η Ουκρανία θα επαναλάβει τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους Financial Times, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα. «Ο αποκλεισμός (των επιθέσεων σε διυλιστήρια) τελείωσε. Μέχρι εδώ ήταν», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Στο μεταξύ, ρωσικά αεροπορικά πλήγματα νωρίς σήμερα το πρωί στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στη νοτιοανατολική ουκρανική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσάντρ Χάνζα.
«Προδομένος» από τον Τραμπ
Ο Ζελένσκι δήλωσε εχθές από το Λονδίνο ότι «υπολογίζει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ», παρότι είπε ότι αισθάνεται προδομένος μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
«Υπολογίζουμε στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε απλά να είμαστε πολύ ειλικρινείς, πολύ σαφείς και ισχυροί εταίροι», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό στη Ντάουνινγκ Στριτ.
«Υποστήκαμε μαζικές επιθέσεις σήμερα και δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε επίσης μερικές δυσκολίες, θέματα που θέλω να συζητήσω με τον Άντι (Μπέρναμ) και αφορούν το Starlink, τις υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται προδομένος, απάντησε «ναι» και πρόσθεσε: «είναι λίγο πιο περίπλοκο από απλώς τα συναισθήματά μου. Δεν πρόκειται για μένα, αλλά για την επιβίωση της χώρας μου».
Σε σχέση με το Starlink, ο σύμβουλος του Ουκρανού πρόεδρου, ο Σέρχι Μπεσκρέστνοφ, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η λειτουργία ορισμένων τερματικών σταθμών αυτού του δορυφορικού δικτύου είχε περιοριστεί τη χθεσινή νύχτα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
«Άνθρωποι θα πεθάνουν, ασφαλώς εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν και εάν το Starlink δεν λειτουργεί. Ελπίζω πράγματι ότι πρόκειται για ένα λάθος, ίσως για ένα μείζον τεχνικό πρόβλημα, δεν ξέρω, αλλά ζητάμε η υπηρεσία να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον δημοσιογράφο, προσθέτοντας ότι η διακοπή της λειτουργίας του Starlink ήταν «μεγάλο λάθος».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης