Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2025

Αναζωπυρώσεις σε Ζάκυνθο και Πάτρα – Εκκενώνονται Παλαιά και Νέα Φιλιππιάδα στην Πρέβεζα, νέο μέτωπο στην Ηλεία, 112 για απομάκρυνση από το Καπελέτο

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η χώρα με δεκάδες ενεργά μέτωπα σε όλη την επικράτεια και χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Νέο μέτωπο ξέσπασε στο Μαυροβούνι της Σκύδρας στον νομό Πέλλας, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί ο δήμος Ζηρού στην Πρέβεζα, λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών και των εκτεταμένων αναζωπυρώσεων.

Στη Ζάκυνθο, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη με ενεργά μέτωπα στις περιοχές του Κοιλιωμένου και του Παντοκράτορα. Μάλιστα, το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση στη δυτική πλευρά του Κοιλιωμένου, με την πυρκαγιά να κινείται προς τον Αγαλά. Στο νησί επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 86 πυροσβέστες, 28 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Παράλληλα, μηνύματα εκκένωσης μέσω του 112 εστάλησαν σε κατοίκους περιοχών της Χίου και της Πρέβεζας, καθώς οι φλόγες πλησίασαν κατοικημένες περιοχές.

Στη Χίο, τα δύο κύρια πύρινα μέτωπα κινούνται μεταξύ των οικισμών Πιραμά και Παρπαριά, ενώ το δυσκολότερο μέτωπο εξελίσσεται κοντά στον Περδικά με κατεύθυνση προς Σιδηρούντα, Διευχά και Χάλανδρα. Ανάλογα κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Κεφαλονιά, στην περιοχή του Αθέρα, όπου μαίνεται νέα πυρκαγιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη των επιχειρήσεων, καθώς σχεδόν 100.000 στρέμματα έχουν ήδη επηρεαστεί από τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Στην Ηλεία, ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Καπελέτο, όπου επιχειρούν 24 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και εναέρια μέσα, ενώ εστάλη μήνυμα ετοιμότητας μέσω του 112.

Στην Αχαΐα, η πυρκαγιά επηρέασε και τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, με περιορισμένες – σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού – ζημίες. Η φωτιά εισήλθε στον χώρο από την πλευρά του προϊστορικού οικισμού και κατέκαψε τη δασική βλάστηση. Οι σημαντικοί μυκηναϊκοί τάφοι παρέμειναν ανέπαφοι, ενώ έξι μικρά προστατευτικά στέγαστρα καταστράφηκαν και θα αντικατασταθούν άμεσα.

Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για την κατάσταση των καταλοίπων του οικισμού, καθώς η πρόσβαση είναι αδύνατη. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός έως την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του.

Το ΕΚΑΒ παραμένει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από την 12η Αυγούστου, έχοντας διακομίσει δεκάδες περιστατικά σε Πάτρα, Πρέβεζα, Χίο, Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές. Τα περισσότερα αφορούν αναπνευστικά προβλήματα, εγκαύματα και καταπονήσεις.

Στην Πάτρα, έχουν διακομισθεί τουλάχιστον 22 άτομα, ενώ στην Πρέβεζα ο αριθμός φτάνει τα 31. Επιπλέον, ζημιές σημειώθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αχαΐας, με τη θερμότητα να προκαλεί ακόμη και λιώσιμο των στρωτήρων, με αποτέλεσμα τη μερική διακοπή κυκλοφορίας και την παύση λειτουργίας σε δύο στάσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή