Στα άδυτα της Βόρειας Κορέας: Κατασκευάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία της χώρας;

Σε ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης της στρατιωτικής της ισχύος, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να κατασκευάζει το μεγαλύτερο και τεχνολογικά πιο προηγμένο πολεμικό πλοίο που είχε ποτέ, σύμφωνα με νέες δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν από ειδικούς αμυντικούς αναλυτές.

Οι εικόνες, που ελήφθησαν στις 6 Απριλίου από τις εταιρείες δορυφορικής απεικόνισης Maxar Technologies και Planet Labs, και μεταδίδει το CNN δείχνουν ένα τεράστιο πολεμικό σκάφος υπό κατασκευή στο ναυπηγείο της Nampo, στη δυτική ακτή της χώρας, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), το νέο πλοίο εκτιμάται πως είναι μια φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων (FFG), με μήκος περίπου 140 μέτρα — υπερδιπλάσιο από κάθε άλλο πλοίο του στόλου της Βόρειας Κορέας.

Χωρίς εκπλήξεις, αλλά με στρατηγική σημασία

Η ύπαρξη του πλοίου δεν είναι απρόσμενη. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ανακοινώσει και προβάλει την πρόθεσή του να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του, ενώ οι δημόσιες εμφανίσεις του ίδιου σε επιθεωρήσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν πλέον και το ναυτικό.

Το νέο πλοίο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο KCTV, το οποίο είχε μεταδώσει πλάνα από την επιθεώρησή του από τον Κιμ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κόμματος των Εργατών στο τέλος του 2023, φαίνεται να διαθέτει κάθετα κελιά εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και συστήματα προηγμένου ραντάρ φάσης, ικανά να παρακολουθούν ταχύτερα και ακριβέστερα τους στόχους.

Αν τελικά εξοπλιστεί με τα υπερηχητικά βαλλιστικά βλήματα που η Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι έχει δοκιμάσει επιτυχώς, το νέο σκάφος θα μπορούσε να επιφέρει «αλλαγή παιχνιδιού» στην περιφερειακή ισορροπία ισχύος, σύμφωνα με τον απόστρατο ναύαρχο του νοτιοκορεατικού ναυτικού Κιμ Ντουκ-κι.

Μια εικόνα από την Κεντρική Τηλεόραση της Κορέας δείχνει τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να ελέγχει τις εργασίες σε ένα νέο πολεμικό πλοίο στα τέλη του περασμένου έτους.

Τεχνικές προκλήσεις και γεωπολιτικές συμμαχίες

Ωστόσο, η πρόκληση της κατασκευής ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου δεν περιορίζεται στην κατασκευή του κύτους και του συστήματος πρόωσης. Όπως επισημαίνει ο πρώην καπετάνιος του αμερικανικού ναυτικού, Carl Schuster, «ο πραγματικός άθλος έγκειται στην ενοποίηση των επικοινωνιών, των αισθητήρων, των όπλων και των ηλεκτρονικών συστημάτων».

Επιπλέον, το οικονομικό κόστος λειτουργίας ενός τέτοιου πλοίου είναι τεράστιο για ένα κράτος όπως η Βόρεια Κορέα, που υπόκειται σε πολυετείς διεθνείς κυρώσεις. Πέρα από την κατασκευή, απαιτείται και η δημιουργία πληρώματος, η υποστήριξη με καύσιμα και υποδομές, καθώς και η ύπαρξη συνοδευτικού στολίσκου — και όλα αυτά με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως η ενίσχυση των δεσμών της Πιονγιάνγκ με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει προσφέρει στην Κορέα πρόσβαση σε τεχνογνωσία που προηγουμένως ήταν απρόσιτη. Ο Κιμ Ντουκ-κι θεωρεί πιθανό το σενάριο η Ρωσία να παρέχει τεχνολογία κατευθυνόμενων πυραύλων για τη νέα φρεγάτα.

Ο στόλος του χθες και οι φιλοδοξίες του αύριο

Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας αριθμεί περίπου 400 σκάφη επιφανείας και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με την έκθεση του 2021 της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA). Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι παλαιωμένα και περιορισμένων δυνατοτήτων, σχεδιασμένα κυρίως για παράκτια άμυνα.

Οι δύο βασικές φρεγάτες του στόλου, οι κλάσης Najin, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και θεωρούνται επιχειρησιακά απαρχαιωμένες.

Ο Κιμ έχει ωστόσο ξεκινήσει την κατασκευή νέων ναυτικών εγκαταστάσεων, όπως η προβλήτα για μεγάλα πλοία που επιθεώρησε τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες βουλευτές, σε άλλα ναυπηγεία κατασκευάζονται ακόμα ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες

Αναλύοντας τις φωτογραφίες για λογαριασμό του CNN, ο Schuster εκτιμά ότι το πλοίο απέχει τουλάχιστον έναν χρόνο από το να ξεκινήσει δοκιμαστικούς πλόες. Η απουσία υπερκατασκευής και τα κενά σε συστήματα όπλων και αισθητήρων υποδεικνύουν ότι η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί, πιθανώς λόγω περιορισμών σε υλικά και τεχνολογία.

Η κατασκευή της νέας φρεγάτας εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του Κιμ για εκσυγχρονισμό του στρατού του και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Βόρειας Κορέας. Ενώ οι τεχνικές δυνατότητες και η επιχειρησιακή βιωσιμότητα του πλοίου παραμένουν αμφίβολες, η συμβολική του σημασία ως ένδειξη φιλοδοξίας και στρατηγικής πρόθεσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: μπορεί να στερείται πόρων, αλλά δεν στερείται πολιτικής αποφασιστικότητας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή