Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια εθνική εκστρατεία για τη ζύγιση των πολιτών σε δημόσιους χώρους, με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Αυτή η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Η παχυσαρκία θεωρείται ένα από τα κύρια ζητήματα υγείας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2023, το ένα τρίτο των ενηλίκων στη χώρα ήταν παχύσαρκοι, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με σταθερή αύξηση από το 1990, όταν μόλις το 20% των ενηλίκων χαρακτηρίζονταν παχύσαρκοι, όπως αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Δέκα ημέρες πριν, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Κεμάλ Μεμισόγλου, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος, επαγγελματίες υγείας θα αρχίσουν να μετρούν το ύψος, το βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των πολιτών σε αγορές, υπαίθριους χώρους και δημόσιες εκδηλώσεις. «Βάσει αυτών των μετρήσεων, οι πολίτες μπορούν να λάβουν άμεσα ένα ενημερωτικό δελτίο που θα δείχνει αν ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων. Όσοι εντοπίζονται ως παχύσαρκοι θα παραπέμπονται σε διαιτολόγο στην πόλη τους», εξήγησε ο ενδοκρινολόγος Ιλχάν Ιετκίν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τουρκικού Ιδρύματος κατά της Παχυσαρκίας (TOV).
Το ιατρικό προσωπικό έχει ήδη ξεκινήσει τις ζυγίσεις, στοχεύοντας να ζυγιστούν 10 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι τις 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημόσια υγεία — μια εκστρατεία που όμως έχει προκαλέσει χιούμορ στα κοινωνικά μέσα. «Αγαπητοί νέοι, διαβάζω αυτά που γράφετε στα κοινωνικά δίκτυα. Τα μηνύματα είναι αστεία, αλλά το πρόβλημα του υπερβολικού βάρους είναι σοβαρό», αντέτεινε ο υπουργός Υγείας μέσω του λογαριασμού του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Ο Ιλχάν Ιετκίν υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία και ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα. «Σε μια χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη στην παχυσαρκία, αυτή η εκστρατεία δεν αρκεί για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση», δήλωσε.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι η εκπαίδευση από την παιδική ηλικία στα σχολεία και η συνεχής υπενθύμιση του προβλήματος για να διατηρηθεί η ευαισθητοποίηση στον πληθυσμό. «Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της κοινωνίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, να αυξήσει την εκπαίδευση και να προάγει έναν ενεργό τρόπο ζωής», πρότεινε ο ειδικός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, μέχρι το 2030, οι μισές γυναίκες και το ένα τρίτο των ανδρών στην Τουρκία θα είναι παχύσαρκοι. Επίσης, το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες θα γίνουν πιο συχνές στο μέλλον. Ωστόσο, η εκστρατεία ζύγισης έχει επικριθεί και από τα Μέσα Ενημέρωσης. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Evrensel τη χαρακτηρίζει ως «κυνήγι παχύσαρκων» αντί για πραγματική προσπάθεια κατά της παχυσαρκίας. «Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε δημόσιο “κυνήγι” υπέρβαρων ατόμων», αναφέρει η εφημερίδα.