Σε ηλικία 98 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο «θρύλος των Μπολσόι».
Γεννημένος στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) στις 2 Ιανουαρίου του 1927, ο Γιούρι Γκριγκόροβιτς ήταν χορευτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος, τα μπαλέτα του οποίου καθόρισαν για πολλά χρόνια την εξέλιξη του χορού στη Ρωσία.
Σπούδασε στη Χορογραφική Σχολή του Λένινγκραντ πριν ενταχθεί στο Μπαλέτο Κιρόφ ως σολίστ το 1946. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κιρόφ, δημιούργησε το πρώτο του σημαντικό μπαλέτο, «Το Πέτρινο Λουλούδι» (1957), και το 1962 έγινε μαέστρος μπαλέτου της ομάδας. Ήταν επίσης σολίστ στο Θέατρο Μαριίνσκι και για σύντομο χρονικό διάστημα διηύθυνε το μπαλέτο του. Μέσα από τις χορογραφίες του επικεντρώθηκε στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αναβίωσε τον χορό του συνόλου. Ανάμεσα στους μονολόγους, παρεμβάλλονταν κομμάτια ανσάμπλ, όπου οι χορευτές χόρευαν όλοι μαζί.
Το 1964 ο Γκριγκόροβιτς διορίστηκε αρχιχορογράφος του Θεάτρου Μπολσόι και παρέμεινε στην περίφημη ομάδα της Μόσχας για πάνω από 30 χρόνια. Ήταν ο μοναδικός που έχει διατηρήσει τη θέση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα μπαλέτα που υπέγραψε εκεί περιλαμβάνουν τα «Ο Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1968), «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), «Ανγκαρά» (1976), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Η Χρυσή Εποχή». Χορογράφησε επίσης νέες εκδοχές αριστουργημάτων του παρελθόντος, όπως Η Ωραία Κοιμωμένη (1963, 1973) και Το Λίμνη των Κύκνων, Ραϊμόντα (1984), Η Μπαγιαντέρα (1991) και Δον Κιχώτης, Ζιζέλ (1987) και Ο Κουρσάρος (1994).
Με τον Γκριγκορόβιτς επικεφαλής, τα μπαλέτα του Μπολσόι έκαναν περισσότερες από 90 περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Χόρεψαν σε θέατρα στην Στοκχόλμη, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη, στη Βιέννη, στο Μιλάνο, στο Ελσίνκι, στην Πράγα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα και στην Σεούλ. Στην Ελλάδα ήρθε το 1977, όπου παρουσίασε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τα έργα: «Σπάρτακος», «Ζιζέλ», «Λίμνη των κύκνων». Χόρευαν η Νατάλια Μπεσμέρτνοβα και ο Μιχαήλ Λαβρόβσκι, η Εκατερίνα Μαξίμοβα και ο Βλαντίμιρ Βασίλιεβ, η Νίνα Τιμοφέγιέβα με τον Μαρίς Λιέπα και ο Αλεξάντρ Μπογκατιριόβ.
Spartacus act 1 (2002,8) , by Yuri Grigorovich
Παρόλο που δεν ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι Σοβιετικοί ηγέτες λάτρεψαν τη δουλειά του. Για το “Σπάρτακος” του απένειμαν το Βραβείο Λένιν και το κρατικό βραβείο για το «Angara». Στα χρόνια που ο Γκριγκορόβιτς διηύθυνε τον θίασο των Μπολσόι, ξεχώρισαν μεγάλα ονόματα του κλασικού μπαλέτου, όπως η Μάγια Πλισέτσκαγια, η Ναταλία Μπεσμέρνοβα, η Εκατερίνα Μαξίμοβα και την Ναντέζντα Πάβλοβα.
Εκτός από τη σκηνοθεσία μπαλέτων, ο Γκριγκόροβιτς διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών διεθνών διαγωνισμών. Ήταν μέλος της Μουσικής Εταιρείας της Βιέννης, επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Θεατρικού Ινστιτούτου, πρόεδρος της Διεθνούς Χορογραφικής Ένωσης και επίτιμος πρόεδρος της Ουκρανικής Ακαδημίας Χορού.