Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Σπύρος Σαμάρας, o συνθέτης που μελοποίησε τον Ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων. Μια ακόμα όπερα του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα, η αριστουργηματική «Medgé», παρουσιάζεται στη σκηνή του Ολύμπια -Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Μοιραστείτε το

Του

Σταύρου Ξηντάρα

Μια ακόμα όπερα του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα, η αριστουργηματική «Medgé», παρουσιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Ολύμπια -Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στo πλαίσιo του αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη του βερισμού, σε συνεργασία με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Ο Σαμάρας, o συνθέτης που μελοποίησε τον Ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων, υπήρξε αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος και ο πρώτος με τόσο μεγάλη διεθνή αναγνώριση συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Η σταδιοδρομία του άνθισε στο Παρίσι, το Μιλάνο και άλλες πόλεις της Ιταλίας, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Δυστυχώς, οι περισσότερες από τις όπερες του Σαμάρα σώζονται μόνο σε συνεπτυγμένη μορφή, σε αναγωγή για φωνές και πιάνο, με την πρωτότυπη ενορχήστρωση του συνθέτη να έχει, όπως φαίνεται, οριστικά χαθεί.

Ο πολύπειρος αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής ασχολείται, εδώ και πολλά χρόνια, συστηματικά, με την αναβίωση του έργου του Σαμάρα και, για το λόγο αυτό, έχει ενορχηστρώσει εκ νέου αρκετές όπερές του ώστε το σύγχρονο κοινό να μπορέσει να τις απολαύσει και να τις εκτιμήσει.

Μετά την αναβίωση της όπερας «Λιονέλλα», τον Μάιο του 2023, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, συνεχίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στη διάδοση του λόγιου ελληνικού ρεπερτορίου, ενορχηστρώνει εκ νέου τη «Medgé».

Η όπερα, που παρουσιάζεται στο πρωτότυπο γαλλικό λιμπρέτο του Pierre Elzéar, αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα για τον μόλις 22 ετών Σαμάρα. Τον αστείρευτο μελωδικό πλούτο της ερμηνεύει μια εξαιρετική διανομή Ελλήνων και Γάλλων λυρικών τραγουδιστών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσική Διεύθυνση/Νέα Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική Προετοιμασία: Απόστολος Παληός

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Φωτογραφία: DMITRY RUKHLENKO

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Medgé: Lucie Peyramaure

Nair: Κωνσταντίνος Κληρονόμος

Selim: Δημήτρης Πλατανιάς

Vazanta: Ηéloïse Mas

Kadur / Ο Μεγαλος Brahmin: Τάσος Αποστόλου

Amgiad: Florent Leroux-Roche

 

Ημερομηνία: 17 Φεβρουαρίου 2024

Χώρος: Ολύμπια Δημοτικό ΜουσικόΘέατρο “Μαρία Κάλλας”, Ακαδημίας 59

Ώρα Έναρξης: 20:00

 

Εισιτήρια:

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 5€

Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών,άνεργοι, άνω των 65 ετών): 10€

Γ’ Ζώνη: 15€

Β’ Ζώνη: 20€

Α’ Ζώνη: 25€

Διακεκριμένη Ζώνη: 40€

 

Προπώληση:

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-olympia-medge/?lang=el

Υπεύθυνη επικοινωνίας  Μαρία Τσολάκη.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.