“Με την πένα σπαθί”: Κείμενα των Ελληνίδων του 19ου αιώνα για τον αγώνα του 1821

Tο βιβλίο «Με την πένα σπαθί: Κείμενα Ελληνίδων του 19ου αιώνα για τον Αγώνα του 1821», που επιμελείται η Σοφία Ντενίση, Καθηγήτρια Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, συγκεντρώνει σπάνια κείμενα γυναικών της εποχής εκείνης, που περιγράφουν και υμνούν τον ελληνικό Αγώνα για την ελευθερία.

Σύμφωνα με την κα Ντενίση, το βιβλίο περιλαμβάνει εκκλήσεις των Ελληνίδων προς τις Φιλελληνίδες για ενίσχυση του Αγώνα, ποιήματα που εξυμνούν την ανδρεία Ελλήνων και Ελληνίδων, καθώς και το πρώτο ελληνικό θεατρικό έργο για την Έξοδο του Μεσολογγίου. Μέσα από αυτά τα γραπτά, καταγράφεται και ο αγώνας των γυναικών σε διάφορες περιοχές, όπως και οι ιστορίες αγωνιστριών όπως η Γκούραινα.

Το ανθολόγιο αυτό επιχειρεί να φέρει στο φως το έργο γυναικών συγγραφέων του 19ου αιώνα, οι οποίες συχνά μένουν στη σκιά της ιστορίας. Στα κείμενα τους αποτυπώνεται η συλλογική συνείδηση και ο γυναικείος ηρωισμός, είτε μέσα από μάχες είτε από τη συμβολή τους στην προετοιμασία του Αγώνα.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή