Του
Σταύρου Ξηντάρα
Με πανηγυρική διάθεση, μουσική, τραγούδια και χορό αρχίζει το έργο έργο του Παύλου Μάτεσι, «Η Μητέρα του Σκύλου», στο θέατρο Ακροπόλ. Με αυτό τον τρόπο, ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης προιδεάζει τους θεατές τι θα επακολουθήσει και τους εισάγει στο κλίμα της παράστασης.
Η πρωταγωνίστρια Υρώ Μανέ, συντροφιά με την Κατερίνα Γιαννάκου έκαναν μια πολύ ιδιαίτερη διασκευή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Μάτεσι, που πραγματικά αξίζει να δείτε.

Η μητέρα του σκύλου» είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας γιατί μέσα από τον συνταρακτικό κλαυσίγελο αυτής της «μεγάλης αρτίστας της επιθεώρησης» Ραραού, αναβιώνουν αριστοτεχνικά κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ταυτόχρονα το χρονικό των αναμνήσεών της αποκαλύπτει με ένα τρόπο τις παθογένειες: εκμετάλλευση, μικροπολιτική, σύγχυση, απάτες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το βιβλίο «Η μητέρα του σκύλου» συγκαταλέγεται στα 1001 μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσει κανείς στη ζωή του.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης καθοδηγεί σωστά τους χαρακτήρες και καταφέρνει να αποτυπώσει όλο το συναίσθημα και την τραγικότητά τους ενώ αποδίδει τα γεγονότα της ιστορίας μέσα από ένα άλλοτε πικρό κι άλλοτε αφοπλιστικά ειλικρινές χιούμορ.
Αλώστε όπως ο ίδιος τονίζει: «Η Ραραού χορεύει, τραγουδά και ιστορεί όλη της ζωή πάνω σε ένα πάλκο μαζί με έναν μαγικό περιπλανώμενο θίασο, έναν εκλεκτό θίασο φαντασμάτων που τη συνοδεύει και βιώνει μαζί της όλο το ταξίδι ανάμεσα στην αλήθεια και τη φαντασίωση, ανάμεσα στην ανθρωπιά και της βαρβαρότητα, ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, ανάμεσα στο τραύμα και την επούλωση».

Η Υρώ Μανέ, έχει αποδείξει εδώ και χρόνια της υποκριτική της αξία. Είναι μια ηθοποιός ακρίβειας και προσδίδει κύρος και βάθος στο ρόλο της Ραραού, η οποία μέσα από το χρονικό των αναμνήσεών της οδηγεί το θεατή στην σκέψη πως τελικά, σε κάθε γενιά είναι σκληρό το τίμημα των κοινωνικών και πολιτικών αδιεξόδων.
Η Υρώ Μανέ, με απόλυτη αυτοσυγκράτηση ξέρει πώς να κινεί τα νήματα της παράστασης και είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην πραγματικότητα ενδύεται κατάσαρκα το πρόσωπο της Ραραούς, γελάει και κλαίει σχεδόν ταυτόχρονα, τσαλακώνεται μαζί της. Πέφτει και σηκώνεται ξανά και ξανά δίχως να σταματά να αγωνίζεται. Είναι ένα κράμα αθωότητας, χιούμορ και δραματικότητας.

Κοντά της ο έμπειρος Λεωνίδας Κακούρης στον ρόλο του ψυχιάτρου, ο οποίος καταφέρνει με το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής του και τις υποκριτικές του ευελιξίες να δίνει ένα έγκυρο στίγμα στην παράσταση.

Εξαιρετική και η Φωτεινή Ντεμίρη, μια απαραίτητη ηθοποιός για το ελληνικό θέατρο, η οποία πότε κωμική και πότε αβίαστα συγκινητική, κλέβει το χειροκρότημα του κοινού, ακόμα κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Τη σωστή υποκριτική πινελιά στην δύσκολη αυτή παράσταση έδωσαν με τη σειρά τους οι Νίκος Ορφανός, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Γιάννης Βασιλώτος, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Θεοδωράκη, Στεφανία Καλομοίρη, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου, Σύνθια Μπατσή και Γιώργης Παρταλίδης .

Άφησα τελευταίο τον Σπύρο Μπιμπίλα, έναν σπουδαίο καρατερίστα, όπου με όποιον ρόλο κι αν καταπιάνεται, τον αξιοποιεί στο έπακρο. Πρώτη φορά είδα στη σκηνή τον Σπύρο Μπιμπίλα στο «Ανοιχτό Θεάτρου στις «Τρείς αδελφές» του Τσέχωφ, δίπλα σε ηχηρά πρωταγωνιστικά ονόματα όπως η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Ζαχαρίας Ρόχας και όχι μόνο, όπου ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης του είχε εμπιστευτεί το ρόλο ενός γέρου και είχε πραγματικά αποθεωθεί από τους θεατές. Έκτοτε ο Σπύρος Μπιμπίλας έχει παίξει με επιτυχία αμέτρητους ρόλους στο θέατρο, την τηλεόραση αλλά και τον κινηματογράφο και έχει αγαπηθεί όσο κανείς. Είναι ένας καλόψυχος γενναιόδωρος άνθρωπος, ο οποίος πολεμήθηκε από συγκεκριμένα μεμονωμένα άτομα, μόνο και μόνο γιατί δύσκολα μπορεί κανείς να αντέξει την αυθεντικότητά του, την εντιμότητά του, την μαχητικότητά του, την ειλικρίνειά του, τη σεμνότητά του, αλλά και το πάθος του για την Τέχνη και τη ζωή.
Αυτή τη φορά ο Σπύρος Μπιμπίλας, κάνει για άλλη μια φορά την έκπληξη, αφού στη «Μητέρα του σκύλου», παίζει όχι έναν, αλλά επτά ρόλους. Μοιράζει απλόχερα το ταλέντο του και υποδύεται μεταξύ άλλων τον γυναικοκατακτητή ανήθικο θιασάρχη , τον λαμπερό κομπέρ, τον άτιμο βουλευτή Μανώλαρο, ένα αρπακτικό πολιτικό που μόνο «Θα» ξέρει να λέει…., τον γιατρό που η μοναδική θεραπεία που παρέχει στους ασθενείς του είναι κάνει ενέσεις σε ποπούς, ενώ απολαυστικότατος είναι και σκορπά το γέλιο μέχρι δακρύων στους θεατές, όταν υποδύεται μοναδικά τον παπά του χωριού, αλλά και μια φλογερή τσιγγάνα.

Για την μουσική και τα τραγούδια που υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης τι να πει κανείς, αφού ο ευφάνταστος συνθέτης έδωσε τα ρέστα του για άλλη μια φορά.
Λιτά και άκρως λειτουργικά τα σκηνικά που φιλοτέχνησε η Άση Δημητρολοπούλου , ενώ πιστά στην εποχή του τα κοστούμια της Χαράς Τσουβαλά.

INFO
Συντελεστές:
Διασκευή: Υρώ Μανέ – Κατερίνα Γιαννάκου
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Μουσική – τραγούδια: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Χαρά Τσουβαλά
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Φαίδρα Νταϊόγλου
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Video promo – Αφίσα: Θωμάς Παλυβός
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Χριστίνα Οικονόμου
Βοηθός ενδυματολόγου: Εύα Κουρελιά
Την Ραραού ερμηνεύει η Υρώ Μανέ
Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Φωτεινή Ντεμίρη, Νίκος Ορφανός, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Γιάννης Βασιλώτος, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Θεοδωράκη, Στεφανία Καλομοίρη, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου, Σύνθια Μπατσή, Γιώργης Παρταλίδη.
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κίκλης, Γρηγόρης Λάζογλου, Έκτορας Ρέμσακ
Προβολή – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Υρώ Μανέ
Οργάνωση παραγωγής: Αγνή Μοίρα, Χρυσαντίνα Κούλουμπου,
Χαρά Μητσοπούλου
Οργάνωση γραφείου παραγωγής: Ελένη Λίλη, Βικτώρια Λίλη, Χαρούλα Λίλη
Παραγωγή: Arise Entertainment & More – ARTINFO
Προπώληση:
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/imiteratouskylou/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA7Y28BhAnEiwAAdOJULGDJa_ctwipDW0n4YdMQS9x2F2FOJUDNgDqq8WUw_y6A5eGrM19xxoCTHwQAvD_BwE