Η Οικογένεια Addams: Ένα εκρηκτικό, λαμπερό μιούζικαλ, που επιστρέφει… στο σπίτι του θεάτρου Βέμπο. Μια ακριβή παραγωγή που συναγωνίζεται αυτές του Λονδίνου, με δυνατές ερμηνείες που χαρίζουν απλόχερα το γέλιο.
Του
Σταύρου Ξηντάρα
Η πιο αλλόκοτη – και ίσως η πιο αγαπημένη – οικογένεια της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας επιστρέφει στο Θέατρο Βέμπο και αποδεικνύει γιατί το μιούζικαλ Η Οικογένεια Addams παραμένει ένα από τα πιο διασκεδαστικά και θεατρικά ολοκληρωμένα θεάματα των τελευταίων ετών. Με ανανεωμένο θίασο, υψηλή ενέργεια και ασταμάτητο ρυθμό, η παραγωγή καταφέρνει να ισορροπήσει ιδανικά ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ, τον ρομαντισμό και τη σατιρική ματιά πάνω στο «φυσιολογικό».

Η WEDNESDAY, η κόρη της οικογένειας Άνταμς, δεν είναι πια κοριτσάκι. Μεγάλωσε και ερωτεύτηκε ένα φυσιολογικό αγόρι… Τα δυο παιδιά, αποφασίζουν να κανονίσουν κρυφά ένα δείπνο στο σπίτι της οικογένειας Άνταμς, ώστε να γνωριστούν οι γονείς τους… Φυσικά, τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελαν η Wednesday και το αγόρι της μιας και αυτό το βράδυ, τίποτα δεν θα είναι φυσιολογικό…!!

Η σκηνοθεσία της Θέμιδος Μαρσέλλου κινείται με σιγουριά και θεατρική φαντασία, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυναμική του συνόλου. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, οι σκηνικές μεταβάσεις ευρηματικές και η αφήγηση καθαρή, χωρίς να χάνεται η συναισθηματική καρδιά του έργου: η αποδοχή της διαφορετικότητας και η δύναμη της οικογένειας.
Οι ερμηνείες
Ο Νίκος Μουτσινάς ως Gomez Addams χαρίζει μια ερμηνεία γεμάτη μπρίο, ρυθμό και απολαυστική θεατρικότητα. Με άψογο κωμικό timing και σκηνική γενναιοδωρία, αποδεικνύει πόσο άνετα κινείται στο πεδίο του μιούζικαλ, προσφέροντας και συγκίνηση στις πιο τρυφερές στιγμές.

Η Μαρία Σολωμού ως Morticia σαγηνεύει με την επιβλητική της παρουσία και την κομψή, σκοτεινή της ενέργεια. Ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο γκροτέσκο και το ρομαντικό στοιχείο, διατηρώντας την αριστοκρατική ψυχραιμία που χαρακτηρίζει τον ρόλο.

Η Marseaux στον ρόλο της Wednesday φέρνει νεανικό παλμό και ειλικρίνεια. Αποδίδει με καθαρότητα τη σύγκρουση ανάμεσα στην οικογενειακή «παράδοση» και τον πρώτο έρωτα, διατηρώντας τον χαρακτηριστικό σαρκασμό της ηρωίδας.

Ο Βαγγέλης Κακουριώτης ως Lucas δίνει με την γοητεία του και το ορμητικό ταλέντο του, φρεσκάδα και ευγένεια στον ρόλο του «κανονικού» αγοριού που εισβάλλει σε έναν κόσμο απόλυτης εκκεντρικότητας, δημιουργώντας εύστοχες αντιθέσεις.

Και έπειτα έρχεται το εκρηκτικό δίδυμο:
Η Παρθένα Χοροζίδου ως Alice Beineke αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το αστείρευτο κωμικό της ταλέντο. Με απόλυτη σκηνική ακρίβεια, ευφυές timing και μια μοναδική ικανότητα να μεταμορφώνεται από καταπιεσμένη, «καθωσπρέπει» σύζυγο σε απελευθερωμένη κωμική δύναμη, κλέβει επανειλημμένα την παράσταση. Κάθε της εμφάνιση είναι μελετημένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ η σωματικότητα και οι εκφραστικές της αποχρώσεις απογειώνουν τις σκηνές της.

Ωστόσο, ο Πάνος Σταθακόπουλος ως Mal Beineke αποτελεί μια πραγματική κωμική αποκάλυψη. Με εμπειρία, ωριμότητα και σπάνια σκηνική αυτοπεποίθηση, μετατρέπει κάθε του ατάκα σε μικρό θεατρικό γεγονός. Το κωμικό του ένστικτο είναι αλάνθαστο, ο ρυθμός του υποδειγματικός και η ικανότητά του να «χτίζει» το γέλιο οργανικά μέσα από την υποκριτική πράξη αξιοθαύμαστη. Δεν βασίζεται σε εύκολες εξάρσεις· αντιθέτως, ελέγχει απόλυτα το μέτρο, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα απολαυστικά αυστηρό, γήινο και ξεκαρδιστικό. Η σκηνική του χημεία με τη Χοροζίδου είναι από τα πιο δυνατά στοιχεία της παράστασης και χαρίζει στο κοινό μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές γέλιου της βραδιάς.
Ο Βασίλης Αξιώτης ως Uncle Fester κερδίζει το κοινό με την τρυφερή εκκεντρικότητά του, ενώ ο Γιώργος Γιαννίμπας ως Lurch προσθέτει υπόγεια θεατρικότητα και σταθερή σκηνική παρουσία.

Η ίδια η Θέμις Μαρσέλλου ως Grandma απολαμβάνει τον ρόλο και μεταδίδει παιχνιδιάρικη διάθεση, ενισχύοντας το συνολικό κλίμα.

Το σύνολο των «Προγόνων» λειτουργεί με ενέργεια και πειθαρχία, προσφέροντας κίνηση, ρυθμό και σκηνική πληρότητα.
Σκηνικά – Κοστούμια – Μουσική
Τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκαρή δημιουργούν έναν πλούσιο, γοτθικό κόσμο που μεταφέρει το κοινό στην εμβληματική έπαυλη των Addams. Τα κοστούμια της Παναγιώτας Κόκορου ενισχύουν με φαντασία και θεατρική τόλμη τον χαρακτήρα κάθε ρόλου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συνολική αισθητική.
Η ζωντανή ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νικόλα Γουάστωρ, δίνει δυναμισμό και παλμό, ενώ οι χορογραφίες της Άννας Αθανασιάδη διατηρούν την παράσταση σε διαρκή κίνηση. Οι φωτισμοί και το video design συμπληρώνουν με σύγχρονη ματιά το σκηνικό σύμπαν.

Συμπέρασμα
Η Οικογένεια Addams στο Θέατρο Βέμπο είναι μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που συνδυάζει θεατρικότητα, μουσική, χιούμορ και ουσία. Με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακή αισθητική και ένα κωμικό δίδυμο (Χοροζίδου – Σταθακόπουλος) που κυριολεκτικά απογειώνει τη βραδιά, αποτελεί μία από τις πιο απολαυστικές και ολοκληρωμένες προτάσεις της σεζόν.
Αν είσαι Addams, όλα μπορούν να συμβούν — κι εδώ συμβαίνουν με τον πιο θεαματικό τρόπο.
Ταυτότητα Παράστασης:
Πρωταγωνιστούν:
Gomez Addams: Νίκος Μουτσινάς
Morticia Addams: Μαρία Σολωμού
Alice Beineke: Παρθένα Χοροζίδου
Mal Beineke: Πάνος Σταθακόπουλος
Lucas Beineke: Βαγγέλης Κακουριώτης
στο ρόλο της WEDNESDAY η Marseaux
Uncle Fester: Βασίλης Αξιώτης
Lurch: Γιώργος Γιαννίμπας
Grandma: Θέμις Μαρσέλλου
Pugsley Addams: τα παιδιά, Θεοδόσης Κοντόπουλος και Αλέξης Μετσμαχερ
Πρόγονοι:
Μαρία Βασιλάτου
Θοδωρής Γιαννόπουλος
Έμιλυ Γουσγούνη
Μαριτίνα Κατσιμπράκη
Πάνος Μαλακός
Μάριος Πετκίδης
Στέργιος Περτσινίδης
Βασιλεία Καϊρέ
Κείμενο: Marshall Brickman & Rick Elice
Μουσική – στίχοι: Andrew Lippa
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου-στίχων: Θέμις Μαρσέλλου
Μουσική διεύθυνση: Νικόλας Γουάστωρ
Φωνητική διδασκαλία: Βασίλης Αλεβίζος
Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Video Designer: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Βασιλάτου
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία, mkazamia@react.com.gr
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ
Καρόλου 18, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5229519
Διάρκεια: 160 λεπτά (με διάλειμμα)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη: 20:00
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 17:15 & 21:00
Κυριακή: 19:00
Τιμές εισιτηρίων:
Α’ ζώνη: 50 ευρώ, Β’ ζώνη: 40 ευρώ, Γ’ ζώνη: 30 ευρώ, Πλατεία: 25 ευρώ.
Α’ ζώνη εξώστης-θεωρείο: 30 ευρώ, Β ζώνη εξώστης-θεωρείο: 25 ευρώ,
Γ’ ζώνη εξώστης-θεωρείο: 20 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/oikogeneia-addams/
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
