Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βουλή: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έχουν κληθεί για εξέταση οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών

Μοιραστείτε το

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πέφτουν όλα τα βλέμματα σήμερα Δευτέρα (28/11) καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα που θεωρούνται κομβικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρόκειται για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, τον Ταλ Ντίλιαν, Ισραηλινό ιδρυτή της Intellexa που εμπορεύεται το Predator και τους Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, επιχειρηματίες που έχουν συνδεθεί άμεσα με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

Όπως έγραφε η «Αυγή της Κυριακής», ο Γρηγόρης Δημητριάδης δηλώνει ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί κανονικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστοι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι, δηλαδή οι Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίτζιος. Αν αρνηθούν να εμφανιστούν στη Βουλή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους. Ωστόσο η ΝΔ για άλλη μία φορά εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει την τακτική της συγκάλυψης και να αρνηθεί το σχετικό αίτημα. Οι ισορροπίες για το κυβερνών κόμμα είναι εύθραυστες, καθώς αν ένας βουλευτής της βγει εκτός κυβερνητικής γραμμής, τότε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει δεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον το βάρος πέφτει στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εφόσον δεν προσέλθουν δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει το ζήτημα της βίαιης προσαγωγής τους. Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, ήδη προχώρησε στην αντικατάσταση του Κ. Τζαβάρα, προκειμένου να μην υπάρξουν «δυσάρεστες» εκπλήξεις, αλλά όχι σε αυτή της Όλγας Κεφαλογιάννη. Ένα ζήτημα που θα έχει, επίσης, να αντιμετωπίσει η επιτροπή είναι αυτό του απορρήτου, που δεν αποκλείεται να επικαλέστει ο κ. Δημητριάδης, όπως άλλωστε είχε πράξει και σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Αντικαταστάσεις και πιέσεις

 

Ήδη όπως φαίνεται έγινε προσπάθεια να αντικατασταθούν 4 από τους 10 «γαλάζιους» βουλευτές. Ανάμεσά τους ο Κώστας Τζαβάρας που εξαιτίας της αντίθεσής του με την κυβερνητική γραμμή της «επίκλησης του απόρρητού» για την υπόθεση των υποκλοπών φέρεται να δέχθηκε πιέσεις και τελικά να συμφώνησε να «διευκολύνει» την κυβέρνηση με την εκούσια αντικατάστασή του.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης έχει δημοσιοποιήσει την διαφορετική της προσέγγιση. Στην βουλευτή Α’ Αθηνών φέρεται επίσης να έχουν ασκηθεί πιέσεις για την στάση που θα τηρήσει, όμως ή ίδια εδώ και μήνες έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τυχόν αντικατάστασή της, οπότε αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα αντικατασταθούν οι βουλευτές – μέλη Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας, εξέλιξη όπως που θα παρουσιαστεί ως επιβεβλημένη λόγω υποχρεώσεων των δύο βουλευτών στο εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.