Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βουλή: Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο – Απόψε η ψήφιση

Μοιραστείτε το

Ξεκίνησε την Τεταρτη 6 Δεκεμβρίου η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στοχεύει «στον περιορισμό της φοροδιαφυγής», παρ’όλο που ακόμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα σε πολλές του πλευρές, όπως π.χ. για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 30ής Νοεμβρίου 2023 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία (1) έως δύο (2) συνεδριάσεις.

 

Η συζήτηση την πρώτη ημέρα κράτησε ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και στη διάρκειά της μίλησαν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί. Η αντιπολίτευση έχει σταθεί σύσσωμη απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ένσταση αντισυνταγματικότητας έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πλήθος παρατηρήσεων απ’ το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στο νομοσχέδιο: Στις παρατηρήσεις που έγιναν απ’ το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αποτυπώνεται προβληματισμός για τα τεκμήρια και το εάν αυτά ανταποκρίνονται στα λεγόμενα «δεδομένα της κοινής πείρας», ενώ δεν υπάρχει ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίσθηκε η καταρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη και θα κορυφωθεί με τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν ζητήσει τα κόμματα, ενώ υπόψη θα πρέπει να ληφθούν και οι παρατηρήσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το κόμμα του καταθέτει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», «γιατί η διάταξη ορίζει ότι εφεξής τα πρόστιμα θα επιβάλλονται ανά έλεγχο και όχι ανά παράβαση». Ονομαστική ψηφοφορία ζητάει, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 15 για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, στο άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Ιδίως για τα άρθρα 49 και 50, ο Ν. Παππάς είπε ότι είναι διατάξεις που αποφάσισε να φέρει η κυβέρνηση για να βοηθήσει και τους ανθρώπους που βγάζουν λεφτά από το Χρηματιστήριο.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε, αργά χθες, και το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 15, 49 και 50.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και σε τρία άρθρα: Το άρθρο 15 για το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (σ.σ. τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες), το άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Η αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 49 και 50 υποβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που «εξοντώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες, «επιφυλάσσει μειώσεις φόρων για τις μεγάλες εταιρείες».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι η ετήσια απώλεια εσόδων από τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών» θα είναι περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη και προάγει δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκφράζει την πεποίθηση ότι τα μέτρα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και της πλειονότητας των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νομοσχεδίου θα είναι ότι περίπου το 17% των επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ και το 54% θα πληρώνει φόρο 3.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.