Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επίκαιρη ερώτηση για την αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων

«Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η διαρκής αύξηση των τιμών επιβαρύνει επιπρόσθετα τον προϋπολογισμό των σχολικών μονάδων», τονίζουν οι βουλευτές»

Μοιραστείτε το

Στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου φέρνουν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα προβλήματα χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων της χώρας που δεν μπορούν λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Με Ερώτησή τους οι Βουλευτές καλούν τον Υπουργό Παιδείας να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνει η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την αποτελεσματική και επαρκή οικονομική ενίσχυση των δημόσιων σχολικών δομών.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2023 η συνολική δαπάνη για το Υπουργείο Παιδείας φτάνει στα 6,08 δισ. ευρώ με τις δαπάνες του Υπουργείου να είναι μειωμένες κατά -0,44% σε σχέση με το 2022 και τη συνολική δαπάνη για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ να υποχωρεί κατά -0,1%. Τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τους διευθυντές που πασχίζουν να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη.

«Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει ότι οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων, την απόκτηση επαρκούς γραφικής ύλης και υλικών καθαρισμού αλλά και η πληρωμή των παγίων λογαριασμών για ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μπορούν να καλυφθούν από την υπάρχουσα χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η διαρκής αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη επιβαρύνει επιπρόσθετα τον προϋπολογισμό των σχολικών μονάδων που καλούνται να καλύψουν αυξημένα κόστη με μειωμένα κονδύλια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει κατάλληλα μέτρα, όπως την άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%, τη δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών (φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων, η κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων και η ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ.. Τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν «ανάσα» στον οικονομικό προϋπολογισμό των σχολείων και να οδηγήσουν σε μία ομαλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.