Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βούλα Κεχαγιά: Η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας έχει οδηγήσει τη χώρα στη διαπόμπευση

Μετά τις ευρωεκλογές υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να μας ακούσει και που διψάει για μια άλλη πολιτική πρόταση τόνισε η Βούλα Κεχαγιά

Μοιραστείτε το

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν μας αφήνει να πλήξουμε, αλλά αντίθετα εξακολουθεί να εκπλήσσει αρνητικά. Η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει τη χώρα στη διαπόμπευση» τόνισε ο Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε γίνει περίγελος στο εξωτερικό και η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει λόγο για “fake news”. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα. Η κυβέρνηση πρέπει να δει ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπειες. Και θα το δει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχετικά με την αφωνία της ΝΔ για τη γαλλική ακροδεξιά, η Βούλα Κεχαγιά σχολίασε πως «το ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πει ούτε μισή κουβέντα για την ακροδεξιά στη Γαλλία και για το γεγονός ότι το κόμμα της Λεπέν βυθίστηκε στον 2ο γύρο των εκλογών, μας προβληματίζει επίσης».

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Βεβαίως και δεν πλήττουμε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει. Εξελισσόμαστε, μετασχηματιζόμαστε, θα ανασυγκροτηθούμε, θα κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο και θα διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Και μετά τις ευρωεκλογές, αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να μας ακούσει και που διψάει για μια άλλη πολιτική πρόταση. Κι εδώ είμαστε για να το υπηρετήσουμε.

Δεν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα ένταση ή ρήξη μεταξύ του Στ. Κασσελάκη και του Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει τρολς και «μαύρα ταμεία». Όπως είπε κι ο Στ. Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τους εργαζόμενους του κόμματος.

 

Αν δει κανείς τις δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη και του Αλ. Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, θα διαπιστώσει πως κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

 

Ο Κ. Αρβανίτης δεν είπε ότι υπήρχαν εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» που πληρώνονταν με «μαύρα» χρήματα. Ωστόσο, επειδή έτσι πέρασε προς τα έξω, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενώ ο σταθμός ξεκίνησε με εθελοντές, αυτή η διαδικασία σταμάτησε γιατί όλοι έγιναν εργαζόμενοι.

 

Το παρελθόν και η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαγράφεται. Κανείς δεν ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, ως αριστερό κόμμα, τη διακυβέρνηση της χώρας κι έγινε κυβερνώσα Αριστερά. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε τώρα. Και τώρα, κοιτάζουμε μπροστά. Πρέπει να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, αν το ζητήσει η κοινωνία. Κοιτάζουμε λοιπόν μπροστά, βλέπουμε τις κοινωνικές διεργασίες και παίρνουμε πρωτοβουλίες.

 

Ο Στ. Κασσελάκης υπενθύμισε τι ισχύει καταστατικά στο κόμμα και τη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αυτό δεν συνιστά απειλή διαγραφών. Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι η συζήτηση μέσα στα όργανα του κόμματος είναι απολύτως ελεύθερη. Όμως, από τη στιγμή που υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις οργάνων, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις ακυρώνει. Το καταστατικό αναφέρει πως όταν κάποιος εκφράζει κάποια άλλη άποψη δημόσια, οφείλει να διευκρινίσει πως αυτή αποτελεί προσωπική του άποψη.

 

Υπάρχει μια υπερδιόγκωση της προβολής των εσωτερικών εξελίξεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Επανακαταθέσαμε την πρόταση για κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, η κίνηση αυτή είχε ελάχιστη προβολή από την πλειονότητα των ΜΜΕ».

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η Βούλα Κεχαγιά υπογράμμισε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ μεριμνά για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία θέλει να μας ακούσει. Χρειάζεται να γίνουμε περισσότερο πειστικοί, σοβαροί, να κοιτάζουμε μπροστά και να δείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα. Και πριν από αυτό, μπορούμε να απευθυνθούμε και στο ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, για να καταθέσουμε από κοινού προτάσεις νόμου, που θα στριμώξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για την ΑΥΓΗ, η Βούλα Κεχαγιά είπε ότι η εφημερίδα δεν έχει κλείσει. «Το κυριακάτικο φύλλο κυκλοφόρησε κανονικά. Με βάση τα όσα διαπιστώνει η Οικονομική Επιτροπή που έχει συσταθεί, είναι σχεδόν αδύνατη, στην παρούσα φάση, η διατήρηση του καθημερινού φύλλου. Το θέμα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η οικονομική συνδρομή των μελών του κόμματος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνο προσωρινή λύση μπορεί να δώσει μια τέτοια επιλογή».

Πάμε όλοι συντεταγμένα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στον Real FM.

Η Βούλα Κεχαγιά κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα των συνεργασιών του προοδευτικού χώρου, και μεταξύ άλλων ανέφερε «εγώ θα σας διαβάσω πάρα – πάρα πολύ σύντομα ένα μικρό απόσπασμα δύο σειρών της απόφασης της πολιτικής απόφασης που ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο. Και τι λέει; «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «άρα το θέμα των συνεργασιών είναι κάτι το οποίο σαφώς και μας απασχολεί, απλώς ο Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρός μας, λέει ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει αντιστρόφως και όχι μέσα από κλειστά δωμάτια, αλλά ενώπιον των οφθαλμών του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας με συγκλίσεις και συνεννοήσεις. Ξεκινώντας από το από τη Βουλή, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ενδεχομένως και με καταθέσεις από κοινού προτάσεων νόμου».

«Η επιδίωξη μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι που το κρύβουμε. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Όλα αυτά βεβαίως να πω ότι γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι τα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλεια και την αυτονομία τους. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για διάλυση, διάχυση, συγχώνευση, ρευστοποίηση των κομμάτων, αλλά σε αναζήτηση πεδίων συνεννόησης. Και φυσικά η πολύ μεγάλη προϋπόθεση και η πιο κρίσιμη θα έλεγα, είναι το να υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι όταν θα ετοιμάσουμε προτάσεις νόμου, όπως για παράδειγμα για το ιδιωτικό χρέος, για τις τράπεζες, για τη στεγαστική κρίση, θα απευθυνθεί στην όποια ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άρα δεν βάζει διαχωριστικές κόκκινες γραμμές για να ζητήσει από κοινού να συνεργαστούμε σε επίπεδο Βουλής σε αυτή την κατεύθυνση και να πιέσουμε την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη» επισήμανε.

Ερωτηθείς η Βούλα Κεχαγιά για την δημόσια προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τα στελέχη του, σημείωσε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πει ότι δεν δέχεται την κριτική, αντιθέτως και στα όργανα και δημοσίως έχει πει ότι η κριτική πολλές φορές είναι τις περισσότερες παραγωγική και εποικοδομητική γιατί αρκετές φορές ακούγοντας τους συνομιλητές του είτε μπορεί να αναθεωρήσει κάποιες σκέψεις ή αποφάσεις που έχει πάρει, είτε να αλλάξει γνώμη, είτε να συγκεράσει απόψεις που ακούγονται και οι οποίες συνιστούν πολιτική κριτική».

Και εξήγησε πως «αυτή την υπόμνηση, υπό τη μορφή υπενθύμισης, έκανε και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ότι από τη στιγμή που το κεντρικό όργανο, η Κεντρική Επιτροπή ή η Πολιτική Γραμματεία ή οποιοδήποτε άλλο όργανο λαμβάνει με πλειοψηφία κάποιες συλλογικές αποφάσεις αυτό οφείλουμε -και προβλέπεται από το καταστατικό μας- να το σεβόμαστε όλοι, είτε έχουμε υπερψηφίσει είτε όχι. Υπάρχει λοιπόν η διάταξη του καταστατικού που λέει ότι αν κάποιος θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από επίσημες συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, θα πρέπει δημοσίως να το διευκρινίζει και να λέει ότι καταθέτει μόνο την προσωπική του άποψη».

«Πρέπει όλοι συντεταγμένα, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε ένα αξιόπιστο κόμμα που δεν απογοητεύει την κοινωνία και τους δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μπορεί να μην ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αλλά θέλει να ακούσει και να δει σοβαρότητα από εμάς, να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και στο δημόσιο λόγο μας» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.