Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2025

«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Η Κοβέσι φέρνει χειροπέδες για πολιτικούς – Σενάρια πρόωρων εκλογών υπό τον φόβο διώξεων υπουργών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που φτάνουν μέχρι και το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να πυροδοτεί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra News με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναλύθηκε στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «θεσμικό σεισμό», καθώς η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, φέρεται αποφασισμένη να παρακάμψει το «ακαταδίωκτο» του Άρθρου 86 του Συντάγματος, επικαλούμενη την υπεροχή του Ενωσιακού Δικαίου.

Η «απειλή» της απευθείας δίωξης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το Ενωσιακό Δίκαιο υπερτερεί του εσωτερικού, γεγονός που δύναται να ανοίξει τον δρόμο για απευθείας διώξεις πολιτικών προσώπων χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής. Η εξέλιξη αυτή αφορά άμεσα τόσο την υπόθεση των Τεμπών όσο και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικότερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένεται μια δεύτερη, «βαρύτερη» δικογραφία που ενδέχεται να περιλαμβάνει κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος . Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως μέχρι τώρα το Άρθρο 86 λειτούργησε ως «ασπίδα» για υπουργούς (αναφέρθηκαν ονομαστικά οι κ.κ. Βορίδης και Αυγενάκης στο παρελθόν) προστατεύοντας την κυβερνητική συνοχή .

Πανικός στο Μαξίμου και σενάρια εκλογών

Ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Κώστας Πουλακίδας αποκάλυψε πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός. Σύμφωνα με διαρροές , εάν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποστείλει δικογραφία που ζητά απευθείας άσκηση δίωξης σε υπουργούς παρακάμπτοντας τη Βουλή, η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη διαρροή είναι ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε αδιέξοδο: είτε θα πρέπει να συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (προσφεύγοντας π.χ. στο ΣτΕ) προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση, είτε να αποδεχθεί μια διαδικασία που εκθέτει ανεπανόρθωτα το πολιτικό σύστημα. Το Μαξίμου φαίνεται να χαρακτηρίζει μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως «εκβιασμό» που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταθεί

Η αντίφαση με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Το ρεπορτάζ ανέδειξε επίσης την πολιτική αντίφαση της κυβέρνησης: ενώ στην περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση επικαλέστηκε την υπεροχή του Ενωσιακού Δικαίου για να παρακάμψει το Άρθρο 16 του Συντάγματος, τώρα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσει την ίδια νομική αρχή όταν αυτή απειλεί με διώξεις υπουργούς της

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή