Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ ενέχουν κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία

Μοιραστείτε το

Ανησυχίες σχετικά με την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την παρέμβασή του στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στη Μαδρίτη «ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της Ελλάδας».

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου».

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών εναέριων δυνάμεων αποτελεί ένα πιθανό σενάριο μετά από σχετικές συζητήσεις μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν για την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Η πώληση αυτή φαίνεται να αποτελεί το «δώρο» των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την άρση του τουρκικού βέτο όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας. Ωστόσο στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας προβλέπεται και από την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο χώρες δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία.

Τέλος, εκφράζει την απορία του σχετικά με την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβερνήσης με τα όσα συντελούνται διερωτώμενος «γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι καθόλου ανήσυχη με όλα αυτά».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.