Τσάπαλος: Κάποιες τράπεζες δεν πήραν το μήνυμα όταν λέγαμε ότι θα είμαστε από πάνω (audio)

Στα μέσα Αυγούστου θα γίνει πράξη η εφαρμογή του μηδενισμού της χρέωσης σε συγκεκριμένες συναλλαγές στα ATM, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, καθώς όπως χρειάζεται λίγος χρόνος προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος, αυτό αναμένεται να συμβεί την Παρασκευή, στη συνέχεια να βγει ΦΕΚ και να δοθούν και λίγες ημέρες περιθώριο στις τράπεζες προκειμένου να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα.
Στην προηγούμενη παρέμβαση πριν από 8 περίπου μήνες, είχε δοθεί περιθώριο περίπου ενός μήνα στα συστήματά τους να προσαρμοστούν γιατί αφορούσαν εμβάσματα κατά βάση, σημείωσε ο κ. Τσάπαλος, τώρα ο χρόνος είναι πολύ λιγότερος, προκειμένου οι τράπεζες να προσαρμοστούν και να καταργήσουν τις προμήθειες στα ΑΤΜ.
Τα ΑΤΜ δεν θα κρατούν καμία προμήθεια για αναλήψεις και ερώτηση του υπολοίπου του λογαριασμού.
«Εδώ θέλει μια επεξήγηση, γιατί σήμερα ίσχυε μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου αν πήγαινες στην δική σου τράπεζα. Τώρα θα μπορείς και σε τρίτους με μηδενική χρέωση» σημείωσε.
Στα εμβάσματα δεν αλλάζει κάτι, επισήμανε, ωστόσο ανέφερε ότι αν κάποιος θέλει να αποφύγει υπερβολικές χρεώσεις, μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά έμβασμα μέσω web banking για εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, όπου εδώ και 6-7 μήνες ισχύει η χρέωση 0,50 λεπτά του ευρώ όταν στέλνεις χρήματα και 0,70 λεπτά του ευρώ όταν δέχεσαι χρήματα και αυτός είναι ο οικονομικότερος τρόπος, πέρα από το σύστημα IRIS που είναι μηδενική η χρέωση.
Ερωτηθείς τι θα ισχύει σε περιοχές που δεν υπάρχει επιλογές για ΑΤΜ καθώς μπορεί να βρίσκεται μόνο μίας τράπεζας ή και ΑΤΜ παρόχου, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε τα εξής.
«Εδώ και έξι μήνες περίπου δεν ισχύουν χρεώσεις σε δημοτικές κοινότητες με ένα μόνο ΑΤΜ κάθε φορά που πας να σηκώσεις χρήματα και αυτή η πρόβλεψη έρχεται και προστίθενται ουσιαστικά σε αυτήν και οι λεγόμενοι πάροχοι. Οι πάροχοι είναι ΑΤΜ ανεξάρτητα, δεν είναι των τραπεζών, είτε έχουν πουληθεί από τις τράπεζες είτε είναι ανεξάρτητα ΑΤΜ από την πρώτη στιγμή, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις, αν βλέπουμε έναν ανεξάρτητο ΑΤΜ σε ένα απομονωμένο μέρος της χώρας, σε μια δημοτική κοινότητα με μόνο το ΑΤΜ, αυτό και εκεί θα είναι μηδενικές οι χρεώσεις όσον αφορά τις αναλήψεις μετρητών».
«Εκείνο το οποίο θέλω να προσθέσω σαν ένα έξτρα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο δεν το έχουμε πει και είναι νομίζω και είδηση, είναι ότι αυτές οι αναλήψεις μετρητών χωρίς προμήθεια, η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που φέρνουμε καταργήσει μια άμβλυνση μιας αδικίας, αφορά τόσο και τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Αν πάει δηλαδή κάποιος νόμιμος εκπρόσωπος μιας ΙΚΕ και σηκώσει χρήματα με την κάρτα του που είναι σε μια συστημική τράπεζα σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας που είναι στο σύστημα ΔΙΑΣ, τότε από 15 Αυγούστου περίπου, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, ούτε αυτός θα χρεώνεται τις χρεώσεις που μέχρι σήμερα χρεώνεται. Άρα αφορά και τα νομικά πρόσωπα» συμπλήρωσε.
Ως προς τη φημολογία που έχει κυκλοφορήσει ότι η ρύθμιση αυτή στην οποία προέβη η κυβέρνηση «ενόχλησε» τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να σκέφτονται και κλείσιμο των μηχανημάτων, ο κ. Τσάπαλος τόνισε τα παρακάτω.
«Κατ’ αρχάς, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν το αφορά η ψυχολογική κατάσταση των τραπεζών. Ας το τονίσουμε αυτό. Το δεύτερο είναι ότι πάντοτε το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και η κυβέρνηση συλλογικά παρεμβαίνει κάθε φορά που βλέπει μια αδικία εις βάρος των πολιτών. Και το κάναμε πράξη και τον Δεκέμβριο που μας πέρασε και το κάνουμε πράξη και τώρα γιατί κάποιες τράπεζες δεν πήραν το μήνυμα τότε όταν βγαίναμε και λέγαμε ότι θα είμαστε από πάνω και σε περίπτωση που ξαναδούμε αδικίες θα έρθουμε να επέμβουμε ξανά. Να λοιπόν που το κάναμε. Και τώρα όσον αφορά το δίκτυο που ακούγεται, φημολογείται, τέλος πάντων γράφεται ότι θα συρρικνωθεί. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι στην ελεύθερη αγορά μια επιχείρηση θέλει ικανοποιημένους πελάτες. Δεν μπορεί επομένως και μια τράπεζα από τη μια μέρα στην άλλη να αποφασίσει να αποσύρει μαζικά τα ΑΤΜ της σε όλη την Ελλάδα, γιατί αυτομάτως και πελατολόγιο θα χάσει και δυσαρεστημένους πελάτες θα έχει.
Παράδειγμα χαρακτηριστικό και αυτό το οποίο προέκυψε πρόσφατα με την πώληση των ΑΤΜ σε ανεξάρτητο πάροχο και την έκτακτη αυτή χρέωση, χωρίς καν να το περιμένει κανένας. Επομένως, όποιες κινήσεις και αν λάβουν οι τράπεζες, θεωρώ χωρίς να έχω μιλήσει μαζί τους προσωπικά, θα είναι προσεκτικές, λελογισμένες και θα λειτουργούν προς όφελος και της κοινωνίας. Γιατί και ο ρόλος των τραπεζών δεν είναι μόνο οικονομικός, να μαζεύουν χρήματα, να αποταμιεύουν οι πολίτες σε αυτές και να έχουν κέρδη οι μέτοχοι της είναι και να ασκούν και μια αναπτυξιακή αλλά και κοινωνική πολιτική μέσω αυτών. Οι τράπεζες είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της οικονομίας μας και θα πρέπει και εκείνες να σηκώσουν το βάρος και της ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής αλληλεγγύης στο βαθμό που τους αναλογεί. Κάποιες τράπεζες φυσικά το κάνουν ήδη. Δεν θέλω να γενικοποιήσω, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε πολλά ακόμα πεδία».
Σε σχέση με το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει εντύπωση και έχει να κάνει με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ότι από τους περίπου 380.000 μόλις οι 2.600 αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι πράγματι, είναι μόλις το 0,7% του συνόλου εκείνων οι οποίοι ήταν υπόχρεοι για φορολόγηση με βάση αυτό το περίφημο τεκμήριο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
«Εγώ αυτό το οποίο πρέπει να πω και θέλω να πω είναι ότι μέχρι και τώρα μπορεί οποιοσδήποτε, εφόσον κρίνει ότι αδικείται, να έρθει και να υποβάλλει την ένστασή του, την προσφυγή του και να μπορέσει η διοίκηση μετά της ΑΑΔΕ να την ελέγξει και εφόσον ο άνθρωπος όντως έχει δίκιο, να μην πληρώσει το συγκεκριμένο τεκμήριο, να φορολογηθεί όπως φορολογούνταν στο παρελθόν. Πραγματικά καλούμε τον κόσμο να το κάνει αυτό. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στο νόμο. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε απολύτως κανέναν. Θέλουμε ο καθένας να πληρώνει αυτό που του αναλογεί.
Το τεκμήριο είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να μείνει για πάντα στην φορολογική πολιτική μας. Είναι κάτι το οποίο θα αντικατασταθεί σταδιακά από σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Μέχρις ότου όμως να γίνει αυτό πράξη, το τεκμήριο θα είναι στην καθημερινότητά μας και με βελτιώσεις, έχουν ήδη γίνει αρκετές βελτιώσεις στο πεδίο αυτό και στόχος είναι να αντλούμε και έσοδα φορολογικά και από μια κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπου θυμίζω κάποια στοιχεία. Μέχρι πριν την εφαρμογή του τεκμηρίου, 6 στους 10 δήλωναν μηδενικά κέρδη ή ζημιές συστηματικά για τουλάχιστον 2-3 χρόνια και συγκριτικά με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους πλήρωναν λιγότερο φόρο. Επομένως, για αυτήν ακριβώς την αδικία που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε θεσπίστηκε το τεκμήριο, το οποίο και θα αντικατασταθεί με ακόμα δικαιότερους τρόπους φορολόγησης σταδιακά σε λίγο διάστημα από σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ αντλήσαμε από αυτήν την επαγγελματική κατηγορία. Απ’ ό, τι θυμάμαι, με βάση τα περσινά στοιχεία είναι γύρω στο 30% με 40% αυξημένα τα έσοδα για αυτούς τους επαγγελματίες. Συνολικά να πούμε ότι ο βεβαιωθείς φόρος φέτος συνολικά και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα ήταν 4 δις 860 εκατομμύρια, σχεδόν ίδιος με τον αντίστοιχο περσινό» συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.
Επιπλέον, επισήμανε ότι φέτος είχαμε ρεκόρ υποβολής εμπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, με 160.000 επιπλέον υποβολές φορολογικών δηλώσεων εμπρόθεσμα από φυσικά πρόσωπα και άλλες 25.000 από νομικά πρόσωπα, κάτι που δείχνει ότι το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων πέτυχε.
«Ήταν προκαθορισμένα τα χρονικά πλαίσια υποβολής με κλιμακωτές εκπτώσεις φόρου και γενικότερα ένα νοικοκύρεμα του ίδιου του δημοσίου που έστειλε εγκαίρως όλα τα στοιχεία. Και έγιναν και 1,5 εκατομμύριο περίπου προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Δώσαμε μια εβδομάδα παράταση στο τέλος, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τα τεχνικά προβλήματα που είχαν προκληθεί. Θεωρώ όμως ότι όλοι στο τέλος της ημέρας είμαστε ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα χωρίς προβλήματα υπέβαλε, όλος ο κόσμος, φορολογικές δηλώσεις εγκαίρως, έστω και με μία εβδομάδα παράταση» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσάπαλος.
Σχετικά Άρθρα
23/07/2025 - 23:15
23/07/2025 - 20:45
23/07/2025 - 20:43
Δείτε επίσης