Στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης διατήρησε τον Δένδια στο υπουργείο Άμυνας χωρίς να του βάλει «καπέλο» αναπληρωτή υπουργό. Στην πορεία όμως του κάνει κάτι χειρότερο. Τον «ακρωτηριάζει», του αφαιρεί το «μαχαίρι» με το οποίο προόριζε να κόψει την πίτα των εξοπλισμών. Μπροστά στο μεγάλο φαγοπότι των 800 δισ. που ετοιμάζεται πανευρωπαϊκά με το σχέδιο «ReArm Europe» της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ο Κ. Μητσοτάκης δημιουργεί στο Μαξίμου Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας η οποία επιπλέον θα έχει την υψηλή εποπτεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τον έλεγχο της πορείας της αμυντικής βιομηχανίας.
Η σύσταση της ΓΓΕΑ στην παρούσα χρονική στιγμή εκλαμβάνεται ως σινιάλο προς την αγορά της αμυντικής βιομηχανίας ότι ΟΛΑ τα κεντρικά θέματα περνάνε από το Μαξίμου. Αυτό ίσχυε και παλαιότερα, απλώς τώρα θεσμοθετείται και πλέον οι παρεμβάσεις θα γίνονται με το γράμμα του νόμου. Ανέκαθεν το Μέγαρο Μαξίμου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Όλες οι κεντρικές συμφωνίες έκλειναν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί Άμυνας απλώς παρίστατο στις τελετές υπογραφής!
Επί πρωθυπουργίας Σημίτη τα μεγάλα εξοπλιστικά ντιλ με τους Γερμανούς για τα αεροπλάνα (εκσυγχρονισμός F-4), τα υποβρύχια και τα άρματα κλείστηκαν μεταξύ Μαξίμου και …Σιγκαπούρης και οι υπουργοί απλώς υπέγραφαν τις συμβάσεις. Το ίδιο συνέβη και στην πρώτη θητεία της νυν κυβέρνησης, το Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ερήμην του υπουργείου Άμυνας για την αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra.
Ο τότε υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ωσεί παρών… Απλώς στο τέλος των διαδικασιών του διαβιβάζονταν έτοιμες οι συμβάσεις για να τις υπογράψει αφού προηγουμένως τις είχε συντάξει και τις είχε χτενίσει ο παρά τω πρωθυπουργώ υπουργός Γ. Γεραπετρίτης.
Οι προθέσεις του πρωθυπουργού να αναλάβει αποκλειστικά ο ίδιος τη χάραξη του «οδικού χάρτη» για το πώς, σε ποιους και πότε θα διατεθεί το πακέτο του σχεδίου «ReArm Europe» που θα αναλογεί στην Ελλάδα, φάνηκαν κατά τη συνάντηση του με τους ιδιοκτήτες και τους CEO της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Κίνηση που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα κανένας άλλος πρωθυπουργός. Σημειωτέον όσους επιχειρηματίες της Άμυνας είδε την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης δεν τους είχε δει ποτέ ο Δένδιας στα δύο χρόνια που είναι υπουργός Άμυνας!
Πλέον έχει γίνει σαφές στην αγορά ότι το μαχαίρι για να κοπεί η πίτα των εξοπλισμών το κρατάει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και η νεοσύστατη ΓΓΕΑ.
Αυτοπαγίδευση Δένδια: Στο πόδι τοπικές κοινωνίες για να αποτρέψουν το κλείσιμο 137 στρατοπέδων
Την υψηλή δημοτικότητα του Νίκου Δένδια σαφώς και τη βλέπουν με μισό μάτι στο Μέγαρο Μαξίμου και αναζητούν τρόπους για να τη μειώσουν. Γι αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να ευλογήσει την «ατζέντα 2030» που περιλαμβάνει το σχέδιο Δένδια για ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και σφράγιση 137 στρατοπέδων.
Το Μαξίμου το ενέκρινε μετά χαράς διότι γνώριζε ότι είναι ένας τρόπος για να τρωθεί η δημοτικότητα του υπουργού Άμυνας ιδίως στις περιφέρειες που κλείνουν τα στρατόπεδα! Ήδη οι τοπικές κοινωνίες σε 100 και πλέον σημεία της επικράτειας ξεσηκώνονται, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται σκέψεις για αναβολή επ´ αόριστον της υλοποίησης του σχεδίου σφράγισης των 137 στρατοπέδων.