Θανάσης Λυρτσογιάννης: Σε κινούµενη άµµο τα κόµµατα

Καθόλου ικανοποιηµένοι δεν θα είναι στο Μαξίµου και την κυβέρνηση µε την τελευταία… φωτογραφία της στιγµής. Όχι, δεν πήρε φως και κάηκε. Αντιθέτως φωτίζει και πολύ καλά µάλιστα ότι επανέρχεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τη δεξιά στροφή, την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα για Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, την πλήρη εγκατάλειψη της woke ατζέντας µε την επιστράτευση της βιολογίας σύµφωνα µε την οποία υπάρχουν δύο φύλα και την αποστροφή προς τα πιο δεξιόστροφα διαµερίσµατα της δεξιάς πολυκατοικίας, όχι µόνο δεν καταφέρνει να περιορίσει τις διαρροές, αλλά η δηµοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε πως αυξήθηκαν.

Αδιάψευστη απόδειξη το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου αύξησαν κατά 3% τη δύναµή τους, σε σύγκριση µε την προηγούµενη δηµοσκόπηση, ενώ αποσπούν 5% από τη Νέα Δηµοκρατία.

Και να σκεφτείτε πως ο τυφώνας Τραµπ ο οποίος λειτουργεί ενισχυτικά προς την ακροδεξιά µόλις άρχισε να δρα ως Πρόεδρος. Μάλιστα σε δηµοσκόπηση της GPO σε ποσοστό 76,6% πιστεύει ότι θα δώσει ώθηση στα δεξιά κόµµατα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Την ίδια ώρα στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσµατος παρατηρείται µία αναδιάταξη των δυνάµεων µε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 (ξεπερνά το 3% και µπαίνει στη Βουλή) να αυξάνουν τη δύναµή τους, την ώρα που το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το Κίνηµα Δηµοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη χάνουν δυνάµεις. Μάλιστα το τελευταίο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού µε 3,1% στην εκτίµηση ψήφου, ενώ στην πρόθεση ψήφου η επίδοσή του είναι 2,4%.

 

Εξελίξεις…

Συγκρίνοντας τα ευρήµατα µε εκείνα των προηγούµενων δηµοσκοπήσεων είναι ηλίου φαεινότερο πως το πολιτικό σύστηµα βρίσκεται σε κινούµενη άµµο. Τούτο σηµαίνει πως οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζονται και διαµορφώνονται πολύ περισσότερα από τα θεµελιώδη µεγέθη, όπως η ακρίβεια η οποία παραµένει το µεγαλύτερο πρόβληµα, η ασφάλεια, οι µισθοί, οι συντάξεις, η ακριβή στέγη, το ηλεκτρικό ρεύµα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν και τα άλλα προβλήµατα που ταλανίζουν τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι ζουν σε ένα δυστοπικό περιβάλλον και χωρίς ελπίδα να βελτιώσουν τη ζωή τους µε τις πολιτικές που εφαρµόζει η κυβέρνηση.

Το Μαξίµου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση µε την κανονικότητα που προέκυψε ύστερα από την κατάρρευση των ποσοστών της Νέας Δηµοκρατίας στις ευρωεκλογές να παγιώνεται και τα δηµοσκοπικά ευρήµατα να δείχνουν πως άλλοτε κερδίζει κάποια δέκατα της µονάδας ή να χάνει ένα µικρό ποσοστό. Και οι φωτογραφίες της στιγµής να δείχνουν πως δεν µπορεί να ανακάµψει. Αν δε δούµε τα στοιχεία που αφορούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ως τώρα είναι το ισχυρό χαρτί, διαπιστώνουµε µία διαρκή υποχώρηση στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός. Η τελευταία δηµοσκόπηση έδειξε πτώση 3% σε ένα µήνα από το 31% στο 28%, που σηµαίνει πως το ισχυρότερο ατού αποδυναµώνεται, καθιστώντας έωλη την οποιαδήποτε απόπειρα ανάκαµψης.

Την πρωθυπουργική και κυβερνητική αδυναµία δεν µπορεί να κεφαλαιοποιήσει η κατακερµατισµένη αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος, η εναλλακτική, πειστική και ισχυρή πρόταση η οποία θα µπορούσε να αποδεσµεύσει πολίτες και να τους προσελκύσει σε ένα πρόγραµµα το οποίο θα έχει ισχυρές πιθανότητες να εφαρµόσει. Δεν υπάρχει δηλαδή στα µάτια των πολιτών µία κυβερνώσα αντιπολιτευτική δύναµη η οποία θα µπορούσε στις επόµενες εκλογές να κερδίσει την εξουσία. Και όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά η εξουσία εκτός από συγκολλητική δύναµη, έχει και ελκτικές δυνατότητες, ιδίως από το τµήµα των πολιτών που δεν έχουν κατασταλάξει πολιτικά και αναζητούν την επιλογή που θα κάνουν στις εκλογές.

Αβίαστο συµπέρασµα. Δεν πρόκειται να πλήξουµε…

 

Αυτοδυναµία γιοκ…

Είναι κοινή διαπίστωση όλων των δηµοσκοπήσεων. Στις επόµενες εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναµία. Συνεπώς οι κυβερνήσεις θα είναι συµµαχικές µε τη συµµετοχή δύο ή και περισσότερων κοµµάτων.

Την αδήριτη πραγµατικότητα οφείλουν να την αναγνωρίζουν οι πολιτικοί και µε βάση αυτή να χτίζουν συλλογισµούς, επιχειρήµατα και πολιτικές.

Τούτων λεχθέντων µεγάλη ήταν η έκπληξη από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια συζήτησης µε τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Jacques Delors» και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, σε εκδήλωση του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, αναφερόµενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, σηµείωσε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς είναι φαινόµενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες. «Στην Ελλάδα, καταφέραµε να την περιορίσουµε. Παρά την ύπαρξη κοµµάτων δεξιότερα της Νέας Δηµοκρατίας, αυτά παραµένουν περιθωριακά και δεν θα αποτελέσουν µέρος µελλοντικών κυβερνητικών συνασπισµών». Περιθωριακά µεν, σε διαρκή άνοδο δε. Σύµφωνα µε την τελευταία δηµοσκόπηση της Metron Analysis Τα κόµµατα του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου ανεβαίνουν 3% σε σύγκριση µε την προηγούµενη δηµοσκόπηση, ενώ αποσπούν 5% από τη Νέα Δηµοκρατία.

Πάντως, εύκολα θα συµφωνήσει κανείς µαζί του για την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του για τη συµµετοχή στην κυβέρνηση κοµµάτων στα δεξιά της Νέας Δηµοκρατίας. Γιατί αν απορρίπτει τον Κυριάκο Βελόπουλο, την Αφροδίτη Λατινοπούλου, τον Δηµήτρη Νατσιό καταλήγει κανείς στο ασφαλές συµπέρασµα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να µπορέσει να σχηµατίσει κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει κάθετα µε δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αυτό το ενδεχόµενο. Οπότε οι δυνητικοί σύµµαχοι. Είναι… ανύπαρκτοι και η Νέα Δηµοκρατία είναι κόµµα… ανάδελφον, θα λέγαµε ενθυµούµενοι τον χαρακτηρισµό για την Ελλάδα ενός πρώην Προέδρου της Δηµοκρατίας.

Και κάτι εξίσου σηµαντικό. Η δηµοσκόπηση αποκαλύπτει πως η δεξιά στροφή του πρωθυπουργού δεν αποδίδει, ενώ γκρεµίζει και τις γέφυρες προς το Κέντρο.

Οπότε ο κύριος Μητσοτάκης καλό θα ήταν να θυµηθεί τη λαϊκή ρήση «µεγάλη µπουκιά φάε, µεγάλη κουβέντα µη λες». Γιατί θα µπορούσε να εκτεθεί ανεπανόρθωτα αν οι Ελληνες δεν είχαµε κοντή µνήµη. Και φαίνεται πως σε αυτή ποντάρει όταν λέει µεγάλες κουβέντες…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή