Οι δηµοσκοπήσεις µπορεί να καταλήγουν σε διαφορετικά ευρήµατα όσων αφορά στα ποσοστά των κοµµάτων, αλλά καταγράφουν µεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών από τις πολιτικές που εφαρµόζει η κυβέρνηση.
Τρεις δηµοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν την εβδοµάδα που πέρασε της Alco για τον Alpha, της Realpolls για το Star και της Prorata για το Attica TV, αποτυπώνουν µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά και να αποτελεί µείζον πρόβληµα. πάνω από 1,2 εκατοµµύρια οικογένειες
Είναι πραγµατικά συγκλονιστικό το εύρηµα που δείχνει πως είναι καθολική απογοήτευση των πολιτών (90%) για τα κυβερνητικά µέτρα κατά της ακρίβειας.
Η εγκληµατικότητα την οποία η κυβέρνηση προεκλογικά θεωρούσε πως είναι το δυνατό της χαρτί, απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες, στην σκιά των καθηµερινών εγκληµάτων που λαµβάνουν χώρα και το 82% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιηµένο.
Τρίτο φλέγον ζήτηµα η κατάσταση στον τοµέα της Υγείας. Ο αρµόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης µπορεί να υποστηρίζει ότι «βελτιώνεται θεαµατικά», οι πολίτες ωστόσο σε ποσοστό 74% δεν συµµερίζονται την εκτίµησή του και δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιηµένοι από την κυβερνητική πολιτική, αποδεικνύοντας πως δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρµενίζει το κυβερνητικό σκάφος.
Η ανεργία και οι χαµηλοί µισθοί ακολουθούν εξίσου µε µεγάλα ποσοστά, σηµατοδοτώντας την πλήρη απόρριψη του κυβερνητικού αφηγήµατος περί οικονοµικής ανάπτυξης.
Απογοήτευση
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα αρνητικά συναισθήµατα που διακατέχουν τους πολίτες. Στις δηµοσκοπήσεις η απογοήτευση έρχεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η απελπισία, ο θυµός, η ανησυχία, η αγανάκτηση και ο φόβος.
Πάνω από 8 στους 10 ερωτηθέντες (το 83%) δηλώνουν ότι τα εισοδήµατα τους δεν επαρκούν για µία κανονική διαβίωση. Το 23% δηλώνει ότι τα χρήµατα δεν φτάνουν για να καλυφθούν ούτε τα αναγκαία, το 33% µόνο για τα αναγκαία και άλλο ένα 27% τα αναγκαία αλλά χωρίς αποταµίευση.
Περίπου 2 στους τρεις (το 66%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ να πληρώσουν τους λογαριασµούς ρεύµατος και θέρµανσης (ρεύµα και φυσικό αέριο), το 56% δυσκολεύεται να αγοράσει ρούχα και παπούτσια, το 57% ακόµα και να αγοράσει το φαγητό του, ενώ ένα 55% δυσκολεύεται να καλύψει τις στεγαστικές του υποχρεώσεις (ενοίκια ή δάνεια).
Ένα τεράστιο ποσοστό (69%) δηλώνει απαισιόδοξο για το µέλλον του καθώς
Μοµφή αποτελεί η γνώµη των πολιτών και για τους υπουργούς. Το 52% θεωρεί ότι κανένας υπουργός δεν είναι επιτυχηµένος. Ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας µε 31% και πολύ µακριά ο Κυριάκος Πιερρακάκης µε 11% και τρίτος ο Αδωνις Γεωργιάδης µε 8%. Οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από το 5%. Η εικόνα αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό συνιστά άλλον έναν κόλαφο για την κυβέρνηση και ασφαλώς δεν είναι άµοιρη της απόρριψης των κυβερνητικών πολιτικών από τους πολίτες.
Ο Αντώνης…
«Τους χαλάω τη σούπα» είπε ο Αντώνης Σαµαράς την περασµένη Πέµπτη στην πρώτη δηµόσια παρέµβαση µετά τη διαγραφή του εξαπολύοντας τορπίλες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας ταυτοχρόνως την πρόθεσή του να είναι παρόν. Και στο Μαξίµου µάλλον θα αισθάνθηκαν έναν ψυχρό αέρα, που δεν ήταν λόγω χειµώνα.
Ασφαλώς δεν θα έδινε κανείς ιδιαίτερη σηµασία στα λεγόµενα του πρώην πρωθυπουργού, αν δεν υπήρχαν οι δηµοσκοπήσεις και ιδιαίτερα αυτή της Alco σύµφωνα µε την οποία το 26% των Νεοδηµοκρατών διαφωνεί µε τη διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά.
Ιδού µερικές από τις τορπίλες του πρώην πρωθυπουργού:
-Εχουµε χάσει την πυξίδα µας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουµε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική.
-Φτάσαµε στο σηµείο να µας παραπέµπει η Κοµισιόν γιατί δεν εφαρµόζουµε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασµό για να µην ερεθίσουµε την Τουρκία, δεν διεκδικούµε κανένα ρόλο στην περιοχή µας και εµείς απλώς δεν υπάρχουµε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής.
-Αντί να κάνουµε σηµαία µας τον χάρτη κάνουµε πως δεν καταλαβαίνουµε. Η Τουρκία ζητάει συνεκµετάλλευση και εµείς απλώς φοβικά παίζουµε το παιχνίδι της καθυστέρησης.
-Τι κέρδισε η Ελλάδα; Είχαµε λέει ήρεµα νερά αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαµε πολλές παραβιάσεις. Είχαµε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο. Τα ήρεµα νερά παρέµεναν ήρεµα γιατί αυτοί µας προκαλούσαν και εµείς κοιτούσαµε αλλού.
Συµπέρασµα: Τα νερά δεν θα είναι καθόλου ήρεµα ανάµεσα στον Αντώνη Σαµαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη…
Τανγκό
Η συναίνεση φαίνεται να µπαίνει για τα καλά στα πολιτικά πράγµατα της χώρας µας. Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ταγκό τους, ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού µε το δήµαρχο της Αθήνας στην οποία εκφράστηκε η επιθυµία για συνεργασία και τρίτωσε πού γρήγορα µε την αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διαπιστώνει ότι τα «συστηµικά» ελληνικά πολιτικά κόµµατα αναγνωρίζουν ως αυτονόητους πυλώνες την πολιτική και οικονοµική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, γεγονός που «δηµιουργεί µία µοναδική ευκαιρία για την καλλιέργεια µιας κουλτούρας συναίνεσης στη χώρα µας».
Η προτροπή για συναίνεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έχει έναν ιδιαίτερο πολιτικό συµβολισµό, αφού κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι µπορεί να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δηµοκρατίας. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προτείνει µπορεί να είναι η τέταρτη και πιο σηµαντική πράξη συναίνεσης. Γιατί; Διότι ο Γιάννης Στουρνάρας µπορεί να γίνει αποδεκτός από το ΠΑΣΟΚ, καθότι προέρχεται από αυτό το χώρο, να τον ψηφίσουν οι Σαµαρικοί βουλευτές, αφού διετέλεσε υπουργός Οικονοµικών στην κυβέρνηση Σαµαρά και φυσικά οι Νεοδηµοκράτες. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι τυχόν υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελεί συναινετική πράξη ύψιστου συµβολισµού. Υποµονή ένα µήνα…
Το Κέντρο…
Στην Ελλάδα έχουν πει πως κερδίζει τις εκλογές εκείνος που κερδίζει το κέντρο. Αν η ρήση επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ µπορεί να ελπίζει σε νίκη, αφού σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση της Alco την εβδοµάδα που πέρασε το 35% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, έναντι 20% τη Νέα Δηµοκρατία και 5% το ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, δεν αρκούν µόνο οι Κεντρώοι και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να διεκδικήσει τη νίκη θα πρέπει να κερδίσει κεντροαριστερούς, κεντροδεξιούς και κυρίως να δώσει µε αξιόπιστο τρόπο ελπίδα και προοπτική στους πολίτες που στις δηµοσκοπήσεις ραπίζουν την κυβέρνηση.