Τέμπη – Καραμανλής: Παραπομπή για πλημμέλημα ή κακούργημα – Παράβαση καθήκοντος VS Διατάραξη Ασφάλειας Συγκοινωνιών

Η κυβέρνηση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να «βλέπει» ως το μόνο πιθανό αδίκημα που μπορεί να αποδεχθεί για τον Κ. Καραμανλή την «παράβαση καθήκοντος». Πρόκειται για πλημμέλημα που αναγνωρίζει ελλιπή εποπτικό ρόλο στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων. 

Αν επιλέξει να παραπέμψει τον Κ. Καραμανλή για πλημμέλημα – όπως διαφαίνεται- ενέχει ο κίνδυνος και ο πρώην υπουργός να μην γλιτώσει το Ειδικό Δικαστήριο και η κυβέρνηση να κατηγορηθεί ότι τον «έριξε στα μαλακά».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν έναν σαφή διαχωρισμό. Ανάμεσα στα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών που έχουν εκ της θέσης τους την αρμοδιότητα να ενεργήσουν από μόνοι τους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των σιδηροδρόμων (συντήρηση δικτύου, να διενεργήσουν ελέγχους) και στον υπουργό που έχει την εποπτεία ως πολιτικός προϊστάμενος.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ του πλημμελήματος είναι ότι ένα δεδικασμένο, θα προκαλούσε για κάθε υπουργό τον κίνδυνο να πάει φυλακή για πράξεις ή παραλείψεις υφισταμένων του ή εποπτευόντων οργανισμών. Δε δικασμένο που θα οδηγούσε σε… γενική κυβερνητική παραλυσία.

Αν υποχωρήσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί ο Κ. Καραμανλής για κακούργημα, ο πρώην υπουργός κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 10-20 ετών με ότι σημαίνει αυτό για τον ίδιο, την κυβέρνηση και την ενότητα της Ν.Δ.. 

Πλημμέλημα vs κακούργημα
Αντίθετα η αντιπολίτευση, ήδη, κάνει λόγο για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση της ογκώδους δικογραφίας διαπιστώνει ότι οι καταθέσεις και οι προειδοποιητικές επιστολές δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Μεταφορών αρκούν για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της «Διατάραξης της Ασφάλειας των Συγκοινωνιών».

Αδίκημα που είναι κακούργημα και επισύρει με τον νέο νόμο Φλωρίδη ποινή κάθειρξης 10-20 χρόνια με υποχρεωτική φυλάκιση.

Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι ότι υπήρχαν επιστολές που επεσήμαναν τον κίνδυνο ατυχήματος και αγνοήθηκαν από τον υπουργό αλλά και καταθέσεις στελεχών του υπουργείου που υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Μεταφορών έχει την αρμοδιότητα για τους κανονισμούς Ασφάλειας των Σιδηροδρόμων μετά από εισήγηση της ΡΑΕ. 

Κάποια στελέχη αναφέρουν πως η αρμοδιότητα για τον ΟΣΕ είχε παραχωρηθεί σε υφυπουργό της κυβέρνησης και όχι στον υπουργό.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν θα σπεύσει να πάρει θέση. Θα περιμένει πρώτα να ανοίξει τα χαρτιά της η αντιπολίτευση και να διερευνήσει προθέσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή