Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τα ονόματα για την προεδρία της Κ.Ο. και τα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο Τσίπρα Ι ΒΙΝΤΕΟ

Μοιραστείτε το

Με την παραίτησή του, ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει μία 15ετή θητεία στην ηγεσία του κόμματος, αφύ είχε εκλεγεί το 2008, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.

 

Κατά τις δηλώσεις του στο Ζάππειο, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή όλης αυτής της πορείας, δηλώνοντας περήφανος για όσα πέτυχε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μέχρι τη διακυβέρνηση της χώρας. Αποχαιρέτησε μάλιστα τους συντρόφους του, παραφράζοντας στίχους από ποιήματα του Ρίτσου και του Χικμέτ.

 

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το κλείσιμο του ιστορικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο μίλησε ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά τη βαριά εκλογική ήττα του κόμματος, περιλαμβάνει και την αποχώρηση του ίδιου από την ηγεσία. Ώστε, όπως σημείωσε, να υπάρξει ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, με βαθιά ανανέωση και διαδικασίες επανίδρυσης για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετατρέπεται σε κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και αναλαμβάνει ουσιαστικά να οδηγήσει το κόμμα στις διαδικασίες που προβλέπονται για την εκλογή ηγεσίας.

 

Το πρώτο που θα καθορίσει είναι το χρονοδιάγραμμα και κυρίως εάν η προσφυγή στα μέλη του κόμματος θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, με το συνέδριο να προηγείται λίγες ημέρες.

 

Στο μεταξύ και πριν τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον πρόεδρό της, ήτοι τον άνθρωπο που θα εκπροσωπεί το κόμμα στις διαδικασίες στο κοινοβούλιο.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να μην θεωρηθεί ότι η εκλογή αυτή προκαταλαμβάνει τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος. Το πρόσωπο που συζητείται πιο έντονα και φαινεται να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή για το ρόλο αυτό είναι η Όλγα Γεροβασίλη, μέχρι πρότινος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τουναντίον δεν είναι εύκολο να μπουν σε αυτή τη συζήτηση πρόσωπα, που θεωρείται πιθανό να λάβουν μέρος στην κούρσα της διαδοχής, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.