Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Μετρούν δυνάμεις οι τάσεις
• «Κάποιοι δεν θέλουν να ξανακυβερνήσουμε»
• Το μεγάλο στοίχημα της Κουμουνδούρου να πείσει την κοινωνία
Η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί και να καλύψει το πολιτικό φάσμα από την άκρα Αριστερά, μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αλλά τι σημαίνει τελικά «προοδευτικό Κέντρο»;
«Νέα αρχή». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και από σήμερα γίνεται και τυπικά πράξη, αφού η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια νέα αρχή που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 170 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, και που βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα να απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών (έλαβε 99% στις εσωκομματικές εκλογές).
Σε εσωκομματικό επίπεδο, η επικράτηση των προεδρικών σε Συνέδριο και Κεντρική Επιτροπή έναντι της Ομπρέλας, δίνει την απαιτούμενη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διεύρυνση και στον μετασχηματισμό του κόμματος όπως επιθυμεί, αφού αποδυναμώνονται οι ενστάσεις που θέτουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Για παράδειγμα, τα στελέχη της Ομπρέλας έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις στην ηλεκτρονική εγγραφή και συμμετοχή των μελών και θέτουν ως όρο έστω και την ελάχιστη παρουσία τους σε συνεδριάσεις των κατά τόπους Οργανώσεων. Επίσης, υπάρχουν και κάποια στελέχη που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μπορούμε να πούμε πως αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα στελέχη της Ομπρέλας, επειδή στο παρελθόν είχαν συνδέσει το όνομά τους με άλλα κόμματα, ή επειδή είχαν υιοθετήσει μια ρητορική που δεν ήταν κοντά στις τότε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχουν κάποιοι στο κόμμα που δεν θέλουν να ξαναγίνουμε κυβέρνηση» λέει στην Κυριακάτικη Kontranews προβεβλημένο στέλεχος που ανήκει στους λεγόμενους προεδρικούς και συνεχίζει: «Δεν γίνεται κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν έρεισμα στην κοινωνία, να βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση και στην ανάπτυξη του κόμματος».
Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί και να καλύψει το πολιτικό φάσμα από την άκρα Αριστερά, μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Και τι σημαίνει «προοδευτικό Κέντρο;» Πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και ακόμα και της ΝΔ, οι οποίοι αφενός είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και αφετέρου διέπονται από προοδευτικές κοινωνικές ιδέες.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πως δεν θα μπορούσε να εγγραφεί στο κόμμα κάποιος που κατέβαινε το 2019 στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κλείνουν την πόρτα σε έναν δυσαρεστημένο ψηφοφόρο της ΝΔ, ο οποίος πίστεψε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και που τώρα δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα…
Η νέα Κεντρική Επιτροπή
Στη νέα Κεντρική Επιτροπή των 300 ατόμων, οι προεδρικοί μετρούν περίπου 230 μέλη. Χονδρικά, οι 120 ανήκουν στην Κίνηση Μελών, οι 30 στη ΡΕΝΕ και άλλοι 65-70 στην Προοδευτική Συμμαχία. Οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, καθώς αρκετοί Πασοκογενείς βρίσκονται κοντά ή λειτουργούν ως μέλη της Κίνησης Μελών ή της ΡΕΝΕ… 10-15 στελέχη είναι κοντά στο περιβάλλον των Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου. Τα υπόλοιπα 70 μέλη βρίσκονται κοντά στην Ομπρέλα.
Στελέχη της Ομπρέλας μετά την εκλογή των 300, έστειλαν επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι τα πρόσωπα από τη διεύρυνση που μπήκαν στην Κεντρική Επιτροπή είναι περισσότερα από 60 (όση ήταν δηλαδή η ποσόστωση που προβλεπόταν) και την ίδια στιγμή άλλα στελέχη με περισσότερους σταυρούς έμειναν εκτός.
Οι ενστάσεις υποστήριζαν είτε ότι προσμετρήθηκαν λάθος πρόσωπα από την πλευρά της διεύρυνσης, είτε ότι η ποσόστωση έπρεπε να περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό, είτε ότι η ποσόστωση αδικεί στελέχη που έλαβαν περισσότερους ψήφους.
Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως οι διαφωνίες είναι μικρής σημασίας, καθώς 46 από τα 60 μέλη που προέβλεπε η ποσόστωση εξελέγησαν από την πρώτη κατανομή… Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθεί λίγο ο αριθμός των 300 ώστε να «χωρέσουν» και οι δυσαρεστημένοι, αλλά τελικά κάτι τέτοιο απορρίφθηκε.
Τα νέα όργανα
Από την Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του κόμματος. Η αίσθηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν πως αν ο -για τη συντριπτική πλειοψηφία επιτυχημένος- Δημήτρης Τζανακόπουλος επιθυμούσε να συνεχίσει στη θέση, θα παρέμενε. Ακόμα θα εκλεγεί αναπληρώτρια γραμματέας αν ο γραμματέας είναι άνδρας και αναπληρωτής γραμματέας αν η νέα γραμματέας είναι γυναίκα.
Επίσης, αναμένεται να εκλεγεί μια 35μελής Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια μια πιο ευέλικτη 11μελής Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία θα έχει τον ρόλο του «πρωινού καφέ» και θα συνεδριάζει πολύ συχνότερα… Και στα δύο αυτά όργανα, οι τάσεις θα προσπαθήσουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αλλά η λογική λέει πως η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών θα είναι ανάλογη της δυναμικής που έχουν οι τάσεις στην Κεντρική Επιτροπή. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αυξηθούν ελάχιστα τα μέλη αυτών των δύο οργάνων.
Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στους τομεάρχες του κόμματος.
Δίπλα στην κοινωνία
Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πολύ καλά πως πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα στην κοινωνία πως είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Στην αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί η ακρίβεια σε ενέργεια και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει ορθό υπολογισμό των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και προστασία από ρευματοκοπή για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και βδομάδες ζητά μεταξύ άλλων την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιστροφή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο.
Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα επιτεθεί για μια ακόμα φορά στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό και θα καλέσει την κοινωνία να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για την ελάφρυνση των λογαριασμών.
Όλη την περασμένη εβδομάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ειρωνικά (συμπλεόμενοι με τον πολύ κόσμο) την προτροπή Μητσοτάκη στους νέους πως «σκοπός δεν είναι πόσα λεφτά θα βγάλουν», αλλά να δουν τη ζωή «ολιστικά». Μια δήλωση η οποία σήκωσε πολλές αντιδράσεις, σε μια εποχή που η ελληνική οικογένεια πιέζεται πολύ οικονομικά…
Υπέρ των φοιτητών
Σφοδρή ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Μητσοτάκη πως για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη ευθύνονται οι φοιτητές που επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις. «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει τα αδιέξοδα των πολιτών πίσω από στημένα σκηνικά έντασης. Αφού έχει φέρει σε τρομακτικά αδιέξοδα την κοινωνία, προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που ο ίδιος με τις επιλογές του πολλαπλασίασε» λέει η Κουμουνδούρου και συνεχίζει:
«Προσπαθεί να πείσει πως το πρόβλημα δεν είναι η ανέχεια και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, αλλά ότι φοιτητές, τους οποίους επίτηδες “μπερδεύει” με προβοκάτορες που τον εξυπηρετούν, διαμαρτύρονται για τις καταστροφικές πολιτικές παράδοσης της Παιδείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Στήνει σκηνικά έντασης, σε κάθε ευκαιρία, και στοχοποιεί για ακόμα μία φορά τη νέα γενιά, γιατί ακριβώς είναι αυτή που αντιδρά πρώτη στον πολιτικό του σχεδιασμό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απλά σε αποδρομή. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη, όχι μόνο για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και για την κοινωνική ειρήνη».