Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το “πολιτικό διαζύγιο” της ομάδας Αχτσιόγλου;

Μοιραστείτε το

Αντιμέτωπος με μία δεύτερη διάσπαση βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ηγεσία του να χρεώνεται την εικόνα διάλυσης του κόμματος, που συνοδεύεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με ταυτόχρονη κατρακύλα της πολιτικής επιρροής και συνακόλουθα των εκλογικών ποσοστών του.

Ειδικότερα, πολιτικά αγεφύρωτο δείχνει το χάσμα μεταξύ της νέας ηγεσίας και των στελεχών της ομάδας «6 +6». Η πολύωρη (σχεδόν 10 ώρες) συνεδρίαση των μελών και στελεχών που συσπειρώθηκαν με όσους είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, φαίνεται πώς δεν απέδωσε καρπούς ώστε να βρεθεί φόρμουλα επικοινωνίας με την νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα εξόδου από το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, είναι οι διαδικτυακές «αψιμαχίες » μεταξύ στελεχών από τις δυο πλευρές.

Χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, η ομάδα των 6+6 φαίνεται πως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι «κοινή εκτίμηση ήταν ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης και σημειώνουν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους» όπως σχολιάζουν.

«Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα».

Μάλιστα τονίζουν ότι «ολο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Παρά το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη δεν οδήγησε σε ανακοίνωση αποχώρησης, δεδομένο θεωρείται ότι είναι σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική συγκρότησης νέα κοινοβουλευτικής ομάδα με βουλευτές που θα έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ανέφεραν τα κορυφαία στελέχη στις τοποθετήσεις τους

Κατά τη συνεδρίαση, υπέρ της αποχώρησης φέρεται να εκφράστηκε ανοιχτά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος προχώρησε στη διαπίστωση πως «το κλίμα δυσκολεύει πάρα πολύ», ενώ μίλησε μάλιστα με «σκληρά λόγια» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και οι επιθέσεις Πολάκη» φέρεται να επισήμανε μεταξύ άλλων.

 

Σύμφωνη με τον Νάσο Ηλιόπουλο εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Έφη Αχτσιόγλου που θεωρεί αδύνατη τη συμβίωση με τον Στέφανο Κασσελάκη, προσθέτοντας πως πρώτα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με την επόμενη ημέρα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε να αποχωρήσουν τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε χαρακτηριστικά πως «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό».

Από την πλευρά της, η Μερόπη Τζούφη φέρεται να είπε πως δεν χωρά αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ και πως πρέπει να δράσουν απέναντι στον εκφυλισμό του.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου εξήγησε πως θα κάνει ό,τι της υπαγορεύει η συνείδησή της και ό,τι πουν οι ψηφοφόροι της.

Η Θεανώ Φωτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε στο να αποχωρήσουν από το κόμμα, επισήμανε ωστόσο πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.

Ομαδικά πυρά κατά Ηλιόπουλου

Η αναφορά του Νάσου Ηλιόπουλου περι «βούρκου» για να περιγράψει τις εξελίξεις και τις επιθέσεις των τελευταίων 24ωρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελενα Άκριτα με ανάρτηση της στα σοσιαλ μίντια έγραψε «ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ο πρώτος που με καλωσόρισε με ανοιχτή αγκαλιά, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου. Είχε προηγηθεί μια μακρά και εγκάρδια διαδικτυακή επικοινωνία και ήξερα ότι με εκτιμούσε.

Σήμερα μάς δήλωσε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξε τον Κασσελάκη κυλιέται στο βούρκο. Ανάμεσα τους κι εγώ. Χτες ευχήθηκα να παραμείνει. Λάθος. Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου» και μάλιστα λίγη ώρα αργότερα επανήλθε λεγοντας «Διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Ποιον εκδικούνται αλήθεια;»

Ο Πέτρος Παππάς με την σειρά του άφησε αιχμές «πολιτικά στελέχη χωρίς πραγματικά ένσημα εργασίας…αυτή η πληγή!»  και μάλιστα αυτή του η ανάρτηση ενόχλησε και βουλευτές που θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την αντίδραση. Το γάντι σήκωσε ο Νάσος Ηλιοπουλος που σημείωσε για όλη αυτή την συζήτηση που άνοιξε μετά τις διαρροές «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ενα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κανεις πολιτική με ψέματα» και κατέληξε λεγοντας «είμαι  στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κομμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν ειναι βούρκος. Είναι η ζωη μου. Και αυτο για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.