ΣΥΡΙΖΑ: Ολα του γάμου δύσκολα…

 

• Πολύ δύσκολη πλέον η συμβίωση των ετερόκλητων τάσεων μέσα στο κόμμα της Κουμουνδούρου

Aντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα θα βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το τετραήμερο των χολιγουντιανών εκδηλώσεων για τους γάμους του στα Χανιά.

Από την πολυτελή βίλα όπου οργανώθηκε το πριβέ πάρτι, από τον βοτανικό κήπο και τα πανάκριβα καταστήματα που είχε κλείσει για τους καλεσμένους του, θα βρεθεί τη Δευτέρα στη παράγκα της Κουμουνδούρου που κινδυνεύει με κατεδάφιση.

Εκτός από τον αδυσώπητο εσωκομματικό εμφύλιο, ο Κασελάκης έχει να αντιμετωπίσει τη γκρίνια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται ότι συνιστά πρόκληση προς την κοινωνία το γεγονός ότι ένας αρχηγός αριστερού κόμματος επιλέγει να γιορτάσει τους γάμους του στήνοντας μία παράσταση που έχει τεράστιο κόστος.

Οι αριστεροί δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς γίνεται σε μία εποχή που η μισή κοινωνία βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος να οργανώνει δεξιώσεις χλιδής, αποκλείοντας μάλιστα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αλήθεια, ποιος θα πιστέψει ότι αγωνιά για τον λαό όταν μετά την πολυτελή βίλα βρεθεί αύριο στη Θεσσαλία για να κάνει περιοδεία;

Πώς θα δικαιολογήσει στους απλήρωτους εργαζόμενους της Αυγής και Στο Κόκκινο τις πανάκριβες πολιτικές δεξιώσεις;

Είναι σίγουρο ότι από τη Δευτέρα ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου θα πάρει νέες διαστάσεις.

Αυτή τη φορά η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.

Απαιτεί να στηθούν το γρηγορότερο κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού γιατί, όπως λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Κασσελάκης δεν μπορεί πλέον να σταθεί.

Ξεκαθάρισμα και θέμα ηγεσίας

Μία περίπου βδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να γίνει το «ξεκαθάρισμα», το τελικό για πολλούς, το μείζον ερώτημα, η μεγάλη πρόκληση, το δίλλημα, είναι πλέον αν θα στηθούν κάλπες για προσφυγή στη βάση για ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος.

Η πρόταση μάλιστα που διατύπωσε η Όλγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος για προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες που αποτελεί την πλέον σοβαρή και έμπρακτη αμφισβήτιση του Σ. Κασσελάκη, φαίνεται ότι έχει «οπαδούς» και πέραν της κίνησης των «87» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μάχη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και για τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος, εμβληματική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ που «ξηλώθηκε» από τον κ. Κασσελάκη μέσω zoom από Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος καθώς και άλλα επιφανή στελέχη, όπως ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και πρώην Διευθυντής της ΚΟ (που ξηλώθηκε και αυτός άκομψα από τον Σ. Κασσελάκη) κ.α, έθεασαν ανοικτά θέμα ηγεσίας ζητώντας προσφυγή στις κάλπες για ανάδειξη νέου Προέδρου.

Οι προσκείμενοι στον Σ. Κασσελάκη αποκρούουν και αρνούνται κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, εκτός και αν στην Κεντρική Επιτροπή τεθεί θέμα μομφής κατά του κ. Κασσελάκη και εγκριθεί από την πλειοψηφία, οπότε αυτόματα ενεργοποιούνται οι πρόνοιες του Καταστατικού και προχωρούν οι διαδικασίες εκλογής.

Το παρασκήνιο με την πρόταση μομφής Πάντως η πρόταση για μομφή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή φαίνεται ότι έχει φύγει τουλάχιστον για την ώρα από το τραπέζι τουλάχιστον από όσους αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τον Πρόεδρο.

Πρακτικά αυτές τις ώρες καμία από τις ομάδες που τον αμφισβητούν δεν υπολογίζει πλέον σε αυτό το όπλο και το μόνο που υπάρχει είναι οι εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση του παρασκηνίου και των διαβουλεύσεων, επεσήμαιναν ότι η μομφή είναι καταστατικό μέτρο το οποίο όμως προϋποθέτει αριθμητικούς συσχετισμούς, αλλά και περαιτέρω κομματικές διαδικασίες που μπορούν να μπλοκάρουν τις κάλπες για εκλογή προέδρου.

Ουσιαστικά μια μομφή στην ΚΕ ακόμη και αν περάσει με 151+1 θα οδηγήσει σε διαρκές Συνέδριο το οποίο όμως τελικά μπορεί να απορρίψει τις κάλπες και ο κ. Κασσελάκης να αναβαπτιστεί από τους προηγούμενους συνέδρους όπως συνέβη και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να έχει ρίξει το γάντι στους «87» προκαλώντας τους «εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση ας με προκαλέσουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα», ωστόσο η ηγετική ομάδα ξορκίζει τις κάλπες.

Πάντως και προς ώρας αίσθηση ε όλο αυτό το σκηνικό αίσθηση έχει προκαλέσει το ότι ο «ανεξάρτητος» Παύλος Πολάκης δεν έχει ακόμα μιλήσει για ένα θέμα όπως το ζήτημα της ηγεσίας που ο ίδιος μάλιστα άνοιξε στην Πολιτική Γραμματεία πριν από δώδεκα ημέρες. Πολλοί λένε πως ξανασκέφτεται το όλο θέμα μιας και η διαγραφή Λινού δείχνει να λειτούργησε κατευναστικά.

Η χθεσινή του ανάρτηση με ύφος ευαρέσκειας και ικανοποίησης μετά από χειρουργείο ήταν ενδεικτική και πολλοί ερμήνευσαν την αποστροφή του «τα άλλα είναι περαστικά» ως προάγγελο κατευνασμού του μετά τη διαγραφή της κας Λινού.

Είναι ενδεικτικό και το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που μίλησε για κλεμμένη έδρα στην περίπτωση της κας Λινού η οποία δεν παραιτήθηκε και δεν παρέδωσε την έδρα όπως της ζήτησε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κασσελάκη.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Στο μεταξύ οι «87» βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και επιχειρούν να χαράξουν ενιαία στάση ενόψει της ΚΕ καθώς δεν λείπουν εκείνοι που θεωρούν ότι «δεν υπάρχει χώρος πλέον σε αυτό το ΣΥΡΙΖΑ».

Κρίσιμη παράμερος θα είναι η απόφαση του Πειθαρχικού την Τρίτη όταν ο Χρήστος Σπήρτζης αντι απολογίας θα στείλει επιστολή καταγγελίας του ίδιου του κ. Κασσελάκη για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά όπως αναμένεται.

Τυχόν παραπομπή του στην ΚΕ με πρόταση διαγραφής θα σημάνει ανοιχτό πόλεμο των «87» με τους προεδρικούς και θα αποτυπωθεί στις εργασίες της ΚΕ.

Η ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου μπορεί να επαναφέρει τη δύναμη της ΚΟ στις 34 έδρες ωστόσο η απόσταση απο το τρίτο ΠΑΣΟΚ έχει απομειωθεί αισθητά με μόλις τρεις έδρες απόσταση απο τα να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ένα σενάριο ευθείας σύγκρουσης στην ΚΕ με τους «87» κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον υπαρκτό κίνδυνο αποχώρησης απο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την Κ.Ο.

Πλέον όμως δεν πρόκειται για τους 7 βουλευτές που υπέγραψαν αρχικά το κείμενο της ομάδας των «87», αλλά για 12 βουλευτές που ενδέχεται να γίνουν και 13 με την ενδεχόμενη προσθήκη της κας Τσαπανίδου και χωρίς να προσμετράται σε αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή