Πυραυλικά συστήματα τύπου ASRAD από τα νησιά και τον Εβρο, στέλνει η Ελλάδα στην Βουλγαρία, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, με την δικαιολογία ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας. H στρατιωτική ηγεσία είχε αντιδράσει για την αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης για να μην αποδυναμωθεί η ελληνική άμυνα, ειδικά στα νησιά. Στέλνονται όμως συστήματα αμερικανικής προέλευσης.
Επιβεβαιώνονται έτσι τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας -Ουάσιγκτον όπως φάνηκε και μετά την συνάντηση του συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζείκ Σάλιβαν στις 17. Μαρτίου. Μετά την συνάντηση ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση ανέφερε: ότι οι δύο άνδρες “Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στις διεθνείς προσπάθειες για να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της και να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αμυνθεί”
Το θέμα είχε αναδείξει η “Κυριακάτικη Kontranews” στις 20 Μαρτίου, προαναγγέλλοντας ότι θα σταλούν όπλα από τα νησιά.

Τα συστήματα αυτά φυσικά δεν θα δοθούν στην Ουκρανία κάτι που θα αποτελούσε ευθεία ανάμειξη, στέλνονται όμως σε χώρες περιφερειακά της Ρωσίας .
Tο σύστημα ASRAD Hellas (Atlas Shοrt Range Air-Defence System) , έχει τροποποιηθεί ειδικά για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού ώστε να παρέχει προστασία σε κέντρα Διοίκησης, ελέγχου και αεροδρόμια ή, σε συνδυασμό με άλλα οπλικά συστήματα, κατά εναερίων στόχων που πετάνε σε χαμηλά ύψη.
Είναι δηλαδή κατάλληλα για την άμυνα έναντι της Τουρκίας. Παρ ολα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να φύγουν απο τα νησιά και τον Εβρο. Δύσκολο να κατανοήσει κανείς ποια η στρατιωτική χρησιμότητα να κινηθούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα (απο το ελληνικό έδαφος στην Βουλγαρία).
Σίγουρα όμως υπάρχει στην πράξη συμβολισμός σε ότι αφορά την όξυνση της αντιπαράθεσης ευθέως με την Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός αρνείται να αιτιολογήσει την απόφαση του να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση της χώρας μας με την Ρωσία.



