Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στοιχεία για σύνδεση της ΕΥΠ με εταιρία που κατασκευάζει λογισμικό παρακολούθησης

Μοιραστείτε το

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σε διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται βαρύτατα εκτεθειμένη καθώς δεν απαντά επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα.

Τελευταία αποκάλυψη έγινε από lighthousereports, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΥΠ η οποία βρίσκεται υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού, έχει συνάψει σύμβαση με εταιρία, θυγατρική της οποίας κατασκευάζει λογισμικό παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ιταλική εταιρία TykeLab, με έδρα τη Ρώμη, κάνει μαζικές παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας κενά ασφαλείας σε τηλεφωνικούς παρόχους ανά τον κόσμο. Η ίδια εταιρία στέλνει μυστικά «πακέτα παρακολούθησης» σε στόχους που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Αν και στην ιστοσελίδα της ιταλικής εταιρείας αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν «τυπικό πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών», πηγές που επικαλείται το lighthousereports αναφέρουν ότι η δραστηριότητά τους στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παρόχων, είχε μοναδικό σκοπό την παρακολούθηση φυσικών προσώπων.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι μητρική εταιρία της Tykelab, αποτελεί η RCS Lab. Η ίδια εταιρία, η οποία φέρεται να έχει παρελθόν στις υποκλοπές, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί επίσημο προμηθευτής της ΕΥΠ, που σύμφωνα με ρεπορτάζ οδηγεί διά της τεθλασμένης στον Ισραηλινό ιδιοκτήτη της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, Ταλ Ντίλιαν.

Η σχέση Tykelab με την  RCS Lab αποκαλύφθηκε κατά την εξαγορά της τελευταίας από τρίτη εταιρεία, την Cy4Gate, η οποία όπως επισημαίνει το ιταλικό IrpiMedia, στόχος της είναι να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της ισραηλινής NSO.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος της RCS Lab για το 2020 ήταν 40,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να συνδέεται με συστήματα υποκλοπών/spyware. Η ίδια εταιρία έχει ακόμα μία θυγατρική, την Azienda Informatica Italiana, η οποία κατασκευάζει spyware για συσκευές Android και iPhone.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.