Σε αυτό το γενικευμένο περιβάλλον ακρίβειας, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φαίνονται αρκετά για να βάλουν φρένο στις αυξήσεις, ενώ οι άνθρωποι της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αισχροκέρδεια και παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Το παζλ του οικονομικού αδιεξόδου για τα νοικοκυριά, κλείνει ο κίνδυνος για ξαφνική άνοδο στις τιμές της βενζίνης. Τον χορό της ακρίβειας περιγράφει το τελευταίο δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όπου η άνοδος τιμών κατά 6,4% στα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια, το +5,3% στις τιμές των τροφίμων και το «καπέλο» του 5,8% σε ρούχα και υποδήματα, ήρθαν τον Μάρτιο να προστεθούν στις αυξήσεις που ήδη έχουν γίνει από το 2021 και έχουν χτίσει το τείχος της ακρίβειας. Ένα τείχος που αναμένεται πως φέτος το Πάσχα, θα κρατήσει τους καταναλωτές μακριά από πολλά, παραδοσιακά και αγαπημένο τρόφιμα.
Εχουν ξεφύγει
Ειδικότερα, βλέπουμε το Αρνί από τα 12 – 15€ του 2023 να έχει ξεφύγει άνω των 15€ φέτος. Στον ίδιο δρόμο και το κατσίκι που αγόραζες πέρσι από 13 έως 15€ και φέτος δεν το βρίσκεις εύκολα κάτω από την περσινή κατώτατη τιμή. Οι πατάτες το 2023 το Πάσχα ξεκινούσαν από 0,90€ και φέτος φτάνουν έως και τα 1,60€ (Κύπρου). Εικόνα ακρίβειας που βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα λαχανικά και φρούτα, με τις ντομάτες από τα 1,40 – 2,20€ το 2023 να έχουν φτάσει σε 1,80 – 2,50€ φέτος. Τα ντοματίνια μπορεί να φτάσουν έως και τα 7,50€, ενώ οι πιπεριές (κέρατο) από τα 2,50€, έχουν ανέβει στα 3,80€. Τα κρεμμύδια έχουν σχεδόν τριπλασιάσει την τιμή τους και πωλούνται έως και 1,50€ το κιλό, ενώ τα αχλάδια (βουτυράτα) από τα 1,20€ το 2023, τώρα πωλούνται έως και 2,20€ το κιλό. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ακρίβειας στα τρόφιμα είναι φυσικά το ελαιόλαδο όπου ένας τενεκές των 17 κιλών έχει ακριβύνει περίπου 50 ευρώ μέσα σε ένα έτος από τα 90€, φέτος πωλείται έως και 140€, υπάρχει σημαντική διακύμανση στις τιμές ανάλογα την ποιότητα. Τα αυγά από 0,15 – 0,25€, πλέον κοστίζουν από 0,17 έως 0,30€ (χωριάτικα 0,60€). Όλα τα παραπάνω, είναι βασικά συστατικά του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, όμως πολλοί να λένε ότι φέτος ίσως να αναγκαστούν να στερηθούν ένα ή περισσότερα από αυτά, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το Πάσχα έχουμε παράδοση και στα γλυκά, όμως εδώ είναι μία ειδική κατηγορία που λόγω κυρίως των διεθνών συνθηκών, η ακρίβεια χτυπάει διπλά, με έξτρα ανατιμήσεις σε ότι περιέχει κακάο. Οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά στην Αθήνα, σοκολατένιο αυγό σε ζαχαροπλαστείο είχε 17 -25€ πέρσι και από 19,50 έως 28,80€ φέτος. Φθηνότερη επιλογή υπάρχει σε σούπερ μάρκετ, όμως και εκεί έχει ακριβύνει σημαντικά από τα 4,10€ – 14,98€ του 2023, στα 4,70 – 17,20€ φέτος. Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία, είναι ότι τα παραδοσιακά σοκολατένια αυγά και κουνελάκια εμφανίζουν «τσουχτερές» τιμές, που έχουν αυξηθεί έως και 40% την τελευταία 2τία. Πάσχα χωρίς άγιο φως δεν γίνεται και τα βαφτιστήρια περιμένουν την παραδοσιακή λαμπάδα από τους νονούς τους. Φέτος, δεν έχουν βρεθεί σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της λαμπάδας, όμως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχει μειωθεί η αξία του δώρου, αν και η λαμπάδα πωλείται στην ίδια τιμή.
Πέφτει η ποιότητα
Παράλληλα με τις τιμές που ανεβαίνουν, είναι και η ποιότητα που πέφτει, ενώ πληθαίνουν και οι καταγγελίες για ελληνοποιήσεις ξένων ζώων. Οι κτηνοτρόφοι Θωμάς και Χρίστος Μόσχος έκαναν σχετικές δηλώσεις για τις εξαγωγές των αρνιών και τις ελληνοποιήσεις που όπως λένε οι ίδιοι το κράτος τις έχει «νομιμοποιήσει». Συγκεκριμένα, είπαν ότι «φέτος επειδή το Πάσχα των καθολικών έπεσε πολύ νωρίτερα από το Ορθόδοξο, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες είναι αυξημένες, γιατί εκεί προτιμούν μικρά αρνάκια, και έτσι, τα δικά μας που γεννιούνται πιο νωρίς τα στέλνουμε εκεί πέρα. Για μας έχει σημασία αυτό, γιατί ρευστοποιούμε νωρίτερα και φέτος μας βοήθησε πολύ αυτό, αλλά έχουμε πάρει και μειωμένες επιδοτήσεις ή και καθόλου, οπότε μας βοήθησε η πρώιμη ρευστοποίηση. Το οποίο σημαίνει 30% αυξημένη εξαγωγή της Ελλάδας ισούνται με 30% εισαγωγή. Επίσης, τονίστηκε ότι για να «βγούμε» η τιμή πρέπει να φύγει η τιμή από εμάς, από 9 ευρώ και πάνω. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν γίνει η σφαγή στην Ελλάδα, τότε θεωρείται ελληνικό. Αυτό είναι η ελληνοποίηση. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε υπάρχει νόμος γι’ αυτό. Αν έρθει σφαγμένο θεωρείται εξωτερικού, όταν είναι ζωντανά και σφαχτούν εδώ δεν είναι εισαγόμενα, θεωρούνται ελληνικής εκτροφής. Αν η εισαγωγή των προϊόντων είναι κάτω των 90.000 ευρώ δεν καταγράφεται στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ».
