Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έτοιμη η απόφαση για έκπτωση των Σπαρτιατών

ΜΕΣΑ στην εβδομάδα, το εκλογοδικείο ανακοινώνει την απόφαση για έκπτωση των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή. Με την καθαρογραφή της απόφασης, οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» αποπέμπονται από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να μένουν κενές 12 έδρες

Μοιραστείτε το

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ σε επαναληπτικές εκλογές για την πλήρωση των εδρών αποτελεί μονόδρομο σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς. Βέβαια το Μαξίμου δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους και προκρίνει τη λύση της αναλογικής κατανομής στα υπόλοιπα κόμματα.

Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να περάσει παρά τη γνωμάτευση συνταγματολόγων που συνδέονται με την κυβέρνηση. Εξάλλου υπάρχει το προηγούμενο με την παραίτηση Τσοβόλα και των αναπληρωματικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε σε επαναληπτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας.

Με την αναλογική κατανομή των 12 εδρών των «Σπαρτιατών» που προωθεί η κυβέρνηση, διαφωνούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κορυφαία στελέχη τους εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τη λαϊκή εντολή. Είναι παράδοξο ένα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος να ψηφίζει «Σπαρτιάτες» και στη συνέχεια οι έδρες να χαρίζονται στα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις εκλογές στις 12 κρίσιμες περιφέρειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για να στηθούν διπλές κάλπες τον Ιούνιο δεν επαρκούν, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα των μονοεδρικών, που σημαίνει ότι το κόμμα που θα έχει πλειοψηφία θα κερδίσει τις έδρες.

Το Μαξίμου επιχειρεί να αποτρέψει μια ενδεχόμενη συμμαχία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς στις 12 περιφέρειες. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγούσε στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου που έχει σαν αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου το οποίο θα μπορέσει να αμφισβητήσει την επίπλαστη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Β’ τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφασίσει και την απαγόρευση της συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές με το επιχείρημα της υποκρυπτόμενης ηγεσίας. Τα κόμματα που βρίσκονται στα Δεξιά της ΝΔ διεκδικούν το ποσοστό που πήραν οι «Σπαρτιάτες» στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η απόφαση του Αρείου Πάγου για απαγόρευση της συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές όσο και η αναμενόμενη απόφαση για την έκπτωσή τους από τη Βουλή, δρομολογούν εξελίξεις.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.