Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σία Αναγνωστοπούλου: Καλεί Μενδώνη στη Βουλή για τους καλλιτέχνες – Τα 2 ερωτήματα

Μοιραστείτε το

Την άμεση αναγνώριση των προσόντων των αποφοίτων των Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού και Ωδείων ως ΤΕ ζητά η Σία Αναγνωστοπούλου με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει, επίσης, το γεγονός ότι η Λίνα Μενδώνη και η κυβέρνηση συνεχίζουν ανυποχώρητοι και με επικοινωνιακές πιρουέτες την απαξίωση χιλιάδων ανθρώπων του Πολιτισμού, τους οποίους με ένα ΠΔ (85/2022) μετέτρεψαν σε απόφοιτους Λυκείου και με μια τροπολογία που χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Όπως τονίζει η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση συνεχίζουν ανυποχώρητοι και με επικοινωνιακές πιρουέτες την απαξίωση χιλιάδων ανθρώπων του Πολιτισμού, τους οποίους με ένα ΠΔ (85/2022) μετέτρεψαν σε απόφοιτους Λυκείου και με μια τροπολογία χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Χωρίς καμία λοιπόν διάθεση και πρωτοβουλία για την εξεύρεση άμεσης και ουσιαστικής λύσης, το ΥΠΠΟΑ αδιαφορεί επιδεικτικά απέναντι στις επί 1,5 μήνα οργανωμένες και μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον Πολιτισμό, στις υπό κατάληψη σχολές και στο «μήνυμα» των καθηγητών του Εθνικού για παραίτησή τους και την αυτονόητη απώλεια του διδακτικού εξαμήνου.

Μπροστά στο αδιέξοδο που μόνη της δημιούργησε η κυβέρνηση, η Σία Αναγνωστοπούλου Τομεάρχης Πολιτισμού με επίκαιρη ερώτησή της ζητά από το ΥΠΠΟΑ να αρθεί στο ύψος που ο ρόλος του επιτάσσει και να προβεί άμεσα στην αναγνώριση των προσόντων των αποφοίτων των Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού και Ωδείων ως ΤΕ. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Με το ΠΔ 85/2022 (ΕτΚ Α’ 232/17.12.2022) η κυβέρνηση  απαξίωσε και υποβάθμισε πλήρως τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τους απόφοιτους των δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με απόφοιτους λυκείου(κατηγορία ΔΕ εργαζομένων), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μισθολογική τους αντιμετώπιση και τις προοπτικές επαγγελματικής τους ανέλιξης.

Σύσσωμοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού επί ενάμιση μήνα αντιδρούν μαζικά και οργανωμένα  με κινητοποιήσεις, καταλήψεις σχολών (με κίνδυνο να χαθεί το διδακτικό εξάμηνο) ζητώντας την άμεση απόσυρση του π.δ. 85/2022. Έχουν δε την εκπεφρασμένη στήριξη σωματείων, φορέων και άλλων οργανώσεων (λ.χ. Σωματείο Εργαζομένων ΕΜΣΤ, ΠΟΕ -ΟΤΑ,  τηλεοπτικούς παραγωγούς, τεχνικούς, δημοτικά ωδεία κά)

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση με την συνήθη προσφιλή της επικοινωνιακή τακτική συνεχίζει τον προκλητικό εμπαιγμό των ανθρώπων της Τέχνης εμμένοντας στις αυθαίρετες και αυταρχικές της μεθοδεύσεις και αδιαφορώντας για την άμεση εξεύρεση ουσιαστικής λύσης.

Το ΥΠΠΟΑ συνέστησε για λόγους εντυπωσιασμού τρειςπροσχηματικέςΟμάδες Εργασίας αποτελούμενες από Γενικούς Γραμματείς και μετακλητούς όλων των κατηγοριών, αποκλείοντας, ωστόσο, τους άμεσα ενδιαφερόμενους από την εκπροσώπηση και τη διαβούλευση, ενώ μεταθέτει και την επίλυση του προβλήματος  για το 2025.

Εξίσου, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία 1565/128 30.1.2023 με την οποία όχι μόνο δεν αποσύρεται το επίμαχο π.δ. , αλλά καταργεί και τα υφιστάμενα μέχρι τώρα εργασιακά δικαιώματα, αφήνοντας στην ανέλεγκτη κρίση του εκάστοτε υπουργού τον προσδιορισμό των αμοιβών τους, καταργώντας δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφέροντας μνημονιακές πολιτικές. Ακόμη, τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου, επομένως πρόκειται για πλήρη υποβάθμιση, η οποία θα συμπαρασύρει και όσους σήμερα ανήκουν στην κατηγορία Τ.Ε.

Επειδή, πρόκειται για προκλητικές ενέργειες πλήρους απαξίωσης του πολιτισμού και υποβάθμισης των προσόντων και των εργασιακών δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό.

Επειδή, η κυβέρνηση επί ενάμιση μήνα εξακολουθεί να εμπαίζει και να αδιαφορεί για τα αιτήματα των εργαζόμενων στον Πολιτισμό.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  • Για ποιον λόγο δεν αποσύρει άμεσα το ΠΔ 85/2022 ως προς το σκέλος που αφορά τις προσλήψεις των καλλιτεχνών;
  • Γιατί δεν προβαίνει άμεσα στην αναγνώριση των Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού και Ωδείων ως Ανώτερων Σχολών (απόφοιτοι ΤΕ) με βάση την παρ. 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος;».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.