Σε απόγνωση ο Οικονόμου για τη λίστα παρακολουθήσεων: Στόχος η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός

«Συμφέροντα και κέντρα που εμπλέκονται με το χώρο των υποκλοπών ή κατασκευάζουν τέτοια σενάρια. Και στα δύο ενδεχόμενα η στόχευση είναι σαφής. Η στόχευση είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που έχουν διαμορφώσει μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες των επάλληλων κρίσεων παγκόσμια τα τελευταία χρόνια, συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ελλάδα. Γι αυτό άλλωστε αρκετές φορές στο παρελθόν διάφοροι δεν έκρυψαν ότι θα προτιμούσαν μία διαφορετική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση άλλη πιο βολική κι έναν πρωθυπουργό αδύναμο και ελέγξιμο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η εφημερίδα Documento παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων χωρίς την απαιτούμενη μέχρις ώρας τεκμηρίωση. Όσα αναφέρονται παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και έτσι πρέπει να γίνει ώστε να μη μείνει απολύτως καμία υποψία, ώστε καμία σκιά να μην αιωρείται στο δημόσιο στίβο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον απόηχο του δημοσιεύματος με τη λίστα προσώπων που «άκουγε» το predator.
«Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και αν διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν και στράφηκαν εναντίον του δημοσίου συμφέροντος. Το ίδιο θα συμβεί κι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί, προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές» τόνισε και αναφέρθηκε στις αμφιβολίες που υπάρχουν «για την αξιοπιστία των ισχυρισμών και τους σκοπούς του εκδότη της εφημερίδας» πάνω στις οποίες «τοποθετηθήκαμε αναλυτικά γραπτώς και δεν χρειάζεται να επανέλθω». «Χρειάζεται όμως να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίησή του» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: Απαγόρευση των λογισμικών παρακολουθήσεων

«Τα λογισμικά αυτά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία. Η κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα έτοιμη τη δριμεία θεσμική της αντίδραση στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την εσωτερική αναταραχή σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία σε κάθε επίπεδο. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους στην ελληνική επικράτεια, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη, τη μοναδική μέχρι σήμερα χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της» αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ιστορία αυτή και ο τρόπος που εξελίσσεται αφήνει όμως ανοιχτά και μια σειρά άλλα ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος. Και αυτά θα σχολιάσω, γιατί η ποινική δικαστική διάσταση είναι αρμοδιότητα των συγκεκριμένων αρχών της πολιτείας που σταθερά εμπιστευόμαστε. Καταρχάς αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό από τυχόν παρακολουθήσεις, φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Προφανώς η ιστορία αυτή εργαλειοποιείται ως πολιορκητικός κριός» κατέληξε.

Η πλήρης λίστα με τα 33 ονόματα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρακολουθούνταν τα εξής πρόσωπα:

  1. Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
  2. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  3. Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
  4. Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  5. Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
  6. Αδωνης Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
  7. Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
  8. Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
  9. Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
  10. Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
  11. Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
  12. Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
  13. Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
  14. Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
  15. Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
  16. Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
  17. Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
  18. Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
  19. Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
  20. Μαρίνα Πατούλη (σύζυγος Πατούλη)
  21. Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
  22. Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
  23. Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής)
  24. Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  25. Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  26. Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά», για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  27. Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
  28. Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
  29. Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
  30. Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
  31. Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
  32. Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
  33. Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή