Σδούκου για παραβατικότητα ανηλίκων: Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ παραμένει στη σφαίρα της θεωρίας και της αφέλειας

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ παραμένει στη σφαίρα της θεωρίας και της αφέλειας. Θα προτείναμε στο ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο βήμα, να διαβάσει την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Και, αντί για εκθέσεις ιδεών, να μας πουν συγκεκριμένα: με ποιες από τις 29 πολιτικές και τα 69 μέτρα συμφωνούν και με τι διαφωνούν.

Από το 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ένα ολιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων, που υλοποιείται με συνέπεια και επεκτείνεται έως το 2030.

Να θυμίσουμε στο ΠΑΣΟΚ ότι:

  1. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πρώτη που δημιούργησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο την προώθηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων, την προστασία του παιδιού, την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με συντονισμένο και ολιστικό τρόπο.
  2. Θεσπίσαμε τον νόμο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή», ο οποίος εισήγαγε ολοκληρωμένους μηχανισμούς πρόληψης, έγκαιρης αναγνώρισης και άμεσης παρέμβασης σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού εντός των σχολικών μονάδων.
  3. Θέσαμε σε λειτουργία την πλατφόρμα stopbullying.gov.gr, μέσω της οποίας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά και να λαμβάνουν υποστήριξη.
  4. Ενεργοποιήσαμε την εφαρμογή Kids Wallet, που δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, ελέγχοντας τόσο τον χρόνο χρήσης όσο και την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής 2025–2030, προχωράμε σε κρίσιμες παρεμβάσεις:

  1. Ενισχύουμε την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας μέσω της θετικής γονεϊκότητας, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα για γονείς και φροντιστές – τόσο ψηφιακά όσο και δια ζώσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών.
  2. Αναμορφώνουμε τον θεσμό της αποβολής, ώστε να εφαρμόζεται εντός του σχολείου, με συμμετοχή του μαθητή σε ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα.
  3. Υιοθετούμε το μοντέλο της κοινωνικής εργασίας, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις ή να προσφέρουν βοήθεια, αντί να απομακρύνονται από το σχολικό περιβάλλον.
  4. Προωθούμε τη διαμεσολάβηση μεταξύ μαθητών, ενισχύοντας την ειρηνική επίλυση διαφορών και την καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου.
  5. Ιδρύουμε τεχνικά Γυμνάσια από το 2026, προσφέροντας εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές και μειώνοντας τη σχολική διαρροή.
  6. Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, με 4.226 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ήδη παρόντες στις σχολικές μονάδες.
  7. Επιμορφώσαμε 22.663 εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται με επάρκεια περιστατικά βίας και κρίσεων.

Η κοινωνία ζητά σοβαρές πολιτικές, εφαρμόσιμες λύσεις και ένα κράτος παρόν. Χρειάζεται αγάπη, φροντίδα, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη – αλλά και θεσμούς, εργαλεία και αποφασιστικότητα.
Και αυτό ακριβώς κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή