Ράνια Σβίγκου: «Δεν μπορεί να κρύβεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών»
Σημεία από την παρέμβαση της Ράνιας Σβίγκου μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον τ/σ Bluesky και στον Α. Λιάρο
«Η Ελλάδα οφείλει να είναι από τις δυνάμεις που θα στηρίξουν ενεργά την αποκλιμάκωση και την ειρήνη στην περιοχή και να μην εμπλακεί σε καμία περίπτωση σε αυτό τον πόλεμο», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, σε παρέμβασή της στον τ/σ Bluesky και στον Αντώνη Λιάρο, αναφερόμενη στην επέμβαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν. Προσθέτοντας ότι «το συμφέρον της χώρας είναι ο όσο το δυνατόν πιο σύντομος τερματισμός του πολέμου».
Όπως επισήμανε, «από την αρχή υπήρχαν αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες που προειδοποιούσαν ότι το Ιράν δεν είναι Βενεζουέλα και ότι δεν θα μπορούσε τόσο εύκολα να αλλάξει το καθεστώς». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το βασικό πρόβλημα εξαιτίας του οποίου δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έξοδο από τον πόλεμο, είναι η απουσία σαφούς στρατηγικού στόχου». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μπορεί το Ισραήλ να έχει θέσει ως στόχο την εξόντωση του Ιράν, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει καθημερινά τη στοχοθεσία, από το πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι την αλλαγή καθεστώτος και την αποδυνάμωση του Ιράν».
Τόνισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών και των Αμερικανών, ακόμη και πολλοί οπαδοί του Τραμπ, είναι απέναντι σε μια ακόμη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών», σημειώνοντας ότι «βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ένα γνώριμο μοτίβο πολέμων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων εταιρειών και βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιδιώξεις». Όπως πρόσθεσε, τέτοιου τύπου επεμβάσεις «σε μια πρώτη φάση συσπειρώνουν τα καθεστώτα», επισημαίνοντας ότι «ακόμη και δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και του δημοκρατικού χώρου στο Ιράν που είχαν κινητοποιηθεί ενάντια στο καθεστώς, έχουν καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ». Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται «σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στον ΟΗΕ και στους κανόνες του», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχιζόμενες, ακόμα και σήμερα, επιθέσεις του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Όχθη.
Αναφερόμενη στο πολιτικό σκηνικό, σημείωσε ότι «τα κόμματα του προοδευτικού χώρου εμφανίζονται αδύναμα το καθένα από μόνο του να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία», γι’ αυτό και «χρειάζεται μια ευρύτερη συσπείρωση και ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπροστά στις προκλήσεις που υπάρχουν και απέναντι σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που εμφανίζεται παντοδύναμη, έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος στην ευρύτερη Κεντροαριστερά».
Παράλληλα τόνισε ότι «σε αυτή τη δημόσια συζήτηση συμμετέχουν τόσο τα στελέχη των κομμάτων όσο και οι πολίτες», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε στους πολίτες ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητούνται μόνο στα κομματικά όργανα». Όπως σημείωσε, «τα στελέχη οφείλουν να τοποθετούνται δημόσια και καθαρά για το τι θέλουν να γίνει στον προοδευτικό χώρο».
Αναφερόμενη στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, τόνισε ότι «έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπόλογοι για το σκάνδαλο των υποκλοπών». Όπως σημείωσε, «καταρρίπτεται το αφήγημα περί ιδιωτών που δήθεν παρακολουθούσαν από μόνοι τους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες», υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται και οφείλει να τοποθετηθεί».
Σημείωσε ότι η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου «ανοίγει την υπόθεση και για άλλα αδικήματα». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επίσης βρέθηκαν να παρακολουθούνται «δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη», επιδεικνύοντας «μια στάση αναξιοπρεπή και μία στάση η οποία υποδηλώνει κυβερνητική ενοχή», αφού «αν κάποιος πίστευε πραγματικά ότι τον παρακολουθούν ιδιώτες, το αυτονόητο θα ήταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».
Σχετικά Άρθρα
14/03/2026 - 16:02
14/03/2026 - 15:55
Δείτε επίσης