Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ράμμος στην Επιτροπή Θεσμών: Συνταγματικό μου καθήκον να ενημερώσω τη Βουλή

Μοιραστείτε το

Eπιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, την οποία κοινοποίησε και στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, απέστειλε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστος Ράμμος, μια ημέρα μετά την απόρριψη του αιτήματός του από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να ενημερώσει για τα ευρήματα της Αρχής σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας

Ο κ. Ράμμος σημειώνει ότι εκ του νόμου «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».

Επίσης στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ αναφέρεται: «Το αίτημα για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παράγραφος 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη, με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ, ορίζεται ότι “6. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”».

Παράλληλα ο Χρήστος Ράμμος στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι «ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού».

Tονίζει επίσης πως το αίτημα του για κλήση στη Βουλή «τελεί υπό τη δική σας τελική κρίση», επισημαίνοντας πως αυτό δεν δεσμεύει τα όργανα του Κοινοβουλίου.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου» επισημαίνει και προσθέτει ότι το γεγονός πως δεν εξειδίκευσε τα θέματα, για τα οποία επιθυμεί να ενημερώσει την επιτροπή, «οφείλεται στην μέριμνά μου να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.