Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ραλλία Χρηστίδου: Η ΝΔ φαίνεται πως διαθέτει πολλούς «Πάτσηδες»

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

«Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν τις τιμές στα βασικά αγαθά μόνο το 32% οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Το υπόλοιπο 68% είναι κυβερνητικές επιλογές και τίποτα άλλο…»

«Πέρασαν μια κατάπτυστη τροπολογία που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της επιτροπής που έχει αναλάβει την έρευνα. Ποιος ο λόγος; Τι φοβούνται; Η απάντηση είναι πως γνωρίζουν ότι η αδιαφορία για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στον σιδηρόδρομο τους βαραίνει αποκλειστικά και επιθυμούν διάχυση ευθυνών προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη». Αυτά επισημαίνει στην Κυριακάτικη Kontranews η Ραλλία Χρηστίδου για την τροπολογία που ψήφισε η ΝΔ για το ακαταδίωκτο της επιτροπής Γεραπετρίτη που ερευνά την τραγωδία των Τεμπών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για την επόμενη των εκλογών, για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει μια προοδευτική κυβέρνηση, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της τετραετίας της ΝΔ

 

  • Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα. Σε ποια θέματα πρέπει να δώσει έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες;

Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ η χώρα έχει δεχθεί πλήγματα σε όλους τους κρίσιμους τομείς από τις επιλογές Μητσοτάκη, που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Τα ζητήματα της οικονομίας, με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να λεηλατούν τις τσέπες των νοικοκυριών, πάντα βαραίνουν στην κοινή γνώμη, αλλά βεβηλώθηκε σε ακραίο βαθμό η Δημοκρατία και η έννοια του Κράτους Δικαίου, το οποίο στην κυριολεξία εργαλειοποιήθηκε, χρησιμοποιώντας κάθε θεσμικό μέσο, για να εξυπηρετηθούν οι απώτεροι στόχοι του καθεστώτος. Στόχος τους ήταν να ελέγξουν τα πάντα στην πολιτειακή και πολιτική ζωή της χώρας με το γνωστό θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων.

Όλοι οι κρίσιμοι τομείς, όπως της υγείας, της εργασίας, της παιδείας και της οικονομίας, καλύπτονται προγραμματικά με τους 6 άξονες της πολιτικής του «Δικαιοσύνη Παντού», που με την εφαρμογή τους θα ανασάνει και θα ανακουφιστεί η κοινωνική πλειοψηφία.

Επίσης, προτεραιότητα είναι η κατάργηση του ν.4622/2019 των «αρίστων» περί «επιτελικού κράτους», καθώς έδειξαν στα 4 χρόνια ότι υπήρχε τεράστιο έλλειμμα σε στρατηγικό σχεδιασμό, διοικητικό συντονισμό και έλεγχο στους κρίσιμους τομείς της διοίκησης.

  • Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς; Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα πως βουλευτής της ΝΔ εκπροσωπούσε τράπεζες και funds απέναντι σε ευάλωτους δανειολήπτες;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχικά είναι να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί με ΠΝΠ έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές. Το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί με νομοθετικές πράξεις που θα αφορούν στην προστασία της 1ης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από τους πλειστηριασμούς, και στη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, όπως η ρύθμιση σε 120 δόσεις για τα χρέη στο δημόσιο και το κούρεμα της βασικής οφειλής, η θέσπιση κανόνων στη λειτουργία των funds και η δημιουργία δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Το κόμμα της ΝΔ, από ό,τι φαίνεται, διαθέτει πολλούς «Πάτσηδες». Απλά δεν ξέρουμε που κλείνει και εάν κλείνει ο κατάλογος. Η «αριστεία» μάλλον δεν έχει τέλος.

  • Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πολιτική της κυβέρνησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντικοινωνική στο θέμα της ακρίβειας. Τα περί εισαγόμενου πληθωρισμού και οι δήθεν «ευαισθησίες» του Μητσοτάκη που οδήγησαν στην ψηφοθηρική αύξηση του βασικού μισθού, αποτελούν άλλο ένα από τα ψεύδη! Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν τις τιμές στα βασικά αγαθά μόνο το 32% οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Το υπόλοιπο 68% είναι κυβερνητικές επιλογές και τίποτα άλλο.

Για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, η μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ, η επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και η διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

  • Θα μάθουμε τελικά την αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών; Τι μπορεί να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση για να έρθουν όλα στο φως;

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης δείχνουν ότι οι προθέσεις της είναι να συγκαλύψει και να συσκοτίσει τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία. Είτε με την εντολή Μητσοτάκη στον εισαγγελέα Ντογιάκο, όπου του υποδεικνύει τον τρόπο που θα κάνει την έρευνα, είτε με την αναζήτηση των προβλημάτων του σιδηροδρόμου σε βάθος 20ετίας, δείχνουν πως το ενδιαφέρον τους για την αναζήτηση των αιτιών είναι προσχηματικό και υποκριτικό. Μόλις πριν τρεις μέρες πέρασαν μια κατάπτυστη τροπολογία που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της επιτροπής που έχει αναλάβει την έρευνα. Ποιος ο λόγος; Τι φοβούνται; Η απάντηση είναι πως γνωρίζουν ότι η αδιαφορία για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στον σιδηρόδρομο τους βαραίνει αποκλειστικά και επιθυμούν διάχυση ευθυνών προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Όσον αφορά το ζήτημα του τι μπορεί να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση για να έρθουν όλα στο φως η απάντηση δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, όπου τόνισε πως είναι χρέος μας να δώσουμε χώρο στο φως και στην αλήθεια ως έμπρακτο σεβασμό στη μνήμη τόσων ανθρώπων που χάθηκαν άδικα.

  • Ζητάτε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα στήριζε τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό… Τι απαντάτε σε αυτό;

Μεταξύ των δηλώσεων πριν τις εκλογές και των ενεργειών μετά τις εκλογές μεσολαβεί μια πολύ κρίσιμη διαδικασία, η οποία είναι οι ίδιες οι εκλογές. Αυτές καθορίζουν την επιλογή του ελληνικού λαού για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η προσπάθεια να πετύχει ο Ν. Ανδρουλάκης όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά για το κόμμα του είναι κατανοητή, αλλά την επομένη των εκλογών καλείται να πάρει αποφάσεις που είτε θα εξασφαλίσουν μια προοδευτική διακυβέρνηση με προγραμματική βάση που θα δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού, είτε θα σύρει τη χώρα στην αβεβαιότητα με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Bουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.